Nem elég, hogy a Facebook, a Tiktok és Pintér Sándor, de még az autód is megfigyel téged

közlekedés
2023 szeptember 10., 05:02

Kevés olyan termék van, ami annyi információt tudna gyűjteni arról, hogy a tulajdonosa mit csinál, hova megy és miről beszél, mint az autó. A filozófiai és vallási irányultságtól kezdve a gesztusokon át a hangfelvételekig az autó rengeteg adatot tud gyűjteni a felhasználójáról, a gyártók pedig hülyék lennének nem kihasználni ezt.

photo_camera Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

Ha ezeket biztonságban tudják tárolni, akkor nincs akkora baj, csakhogy a Mozilla Foundation szerint adatvédelmi szempontból az autók a legrosszabbak azon termékek közül, amit eddig vizsgáltak. Néhány példa az elmúlt évek adatszivárgásaiból:

  • a Volkswagentől és leányvállalatától, az Auditól 3,3 millió felhasználó adatai kerültek illetéktelenek kezébe,
  • a Toyota 2,1 millió felhasználó adatait szivárogtatta ki 10 éven keresztül 2013 és 2023 között,
  • 2022 júniusában a Mercedes-Benz nyilvánosságra hozta, hogy egy harmadik féltől származó adatszivárgás következtében akár 1,6 millió leendő és tényleges ügyfél személyes adatai, köztük nevek, lakcímek, e-mail címek és telefonszámok kerültek nyilvánosságra.

A szervezet által vizsgált 25 autómárka - köztük a Ford, a Toyota, a Volkswagen, a BMW - egyike sem felelt meg a minimális adatvédelmi előírásoknak, és a szükségesnél több személyes adatot gyűjtenek a felhasználóikról. A legrosszabb minősítést a Tesla kapta.

Rosszabbak, mint a mentális egészséggel foglalkozó appok

A modern autókban számos számítógép, chip, szenzor, mikrofon kamera található, amiken keresztül rengeteg adatot gyűjtenek, már onnantól kezdve, ha valaki csak az autóban ül, de pláne, ha az illető csatlakoztatja a telefonját vagy letölti a hivatalos applikációt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.