Muskot méltatta Putyin

külföld
2023 szeptember 12., 16:49

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Vlagyivosztokban tartott Keleti Gazdasági Fórumon beszélt az orosz űrprogramról is, és méltatta Elon Muskot, a Tesla és a SpaceX vezérét „tehetséges üzletembernek” nevezve.

photo_camera Az orosz elnök a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon Fotó: Mihail Mecel/AFP

„Elon Musk… kétségtelenül kiváló ember. El kell ismerni. Szerintem az egész világ elismeri. Aktív, tehetséges üzletember” – mondta a Reuters szerint Putyin, aki szerint Musk az amerikai állam támogatásával üzletel. Az orosz diktátor azt mondta, Moszkva „hajlandó fejleszteni” a magánvállalkozások támogatását az országban, szerinte Oroszország már megtette ezt a Roszkoszmosz űrprogramjaiért.

Musk a múlt héten azt írta, elutasította az ukrán kormány sürgősségi kérését, hogy a SpaceX Starlink műholdjait terjesszék ki a Krím-félszigeten lévő Szevasztopolra, amit Oroszország 2014-ben tövénytelenül elcsatolt Ukrajnától. Musk azt írta, ha eleget tenne a sürgősségi kérésnek, „akkor a SpaceX kifejezetten részt vesz egy jelentős háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában”.

link Forrás

A múlt hónapban Oroszország fél évszázad után először küldött űrrepülőt a Holdra, sikertelenül: a Luna-25 leszállóegység a Hold felszínére zuhant. A bukást az orosz űrprogram jelentős visszaesésének tekintették, India ugyanis sikeresen landolt első űrhajójával a Holdon.

Putyin Vlagyivosztokban beleszállt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba is, illetve beszélt az 1956-os magyar forradalom leveréséről is. (CNBC)