A külügy eddig 12 milliót költött Szöllősi György Puskás-nagyköveti útjaira

utazás
2023 október 25., 14:07
photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Közérdekű adatigényléssel derítettük ki, hogy kinevezése óta, hat év alatt 35, a Külgazdasági és Külügyminisztérium által finanszírozott külföldi utazása volt a magyar futball és a Puskás-ügyek rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének, Szöllősi Györgynek.

A KKM elsőre nem árulta el, hogy ez mennyibe került az adófizetőknek, de az újabb közérdekű adatigénylésre elárulták, hogy bár nem a KKM megbízásából utazgat Szöllősi, de közel 12 millió forintot költöttek az útjaira. Így fogalmaztak:

„Kiemeljük, hogy a kérdésfeltevésében szereplő megfogalmazással ellentétben Szöllősi György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet nem a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából vett részt a szeptember 29-i válaszukban szereplő utakon. A korábbi válaszunkban szereplő utazások vonatkozásában – amelyeken Szöllősi György úr rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti diplomáciai rangjával összefüggő tevékenysége ellátása során részt vett – a Szöllősi György úrnak az utazásokon részvételével összefüggésben felmerült költség mindösszesen 11 758 063,- Ft volt.”

Szöllősi György – aki egyébként kifogásolta, hogy hiányos az útjairól készült listánk – Orbán Viktor kedvenc sportújságírója, a felcsúti Puskás Akadémia korábbi sajtófőnöke, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, 2017 óta a magyar futball és a Puskás-ügyek rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. 2016 óta főszerkesztője a Nemzeti Sportnak, amit államosítottak, így a veszteségét közpénzből finanszírozzák, ráadásul a kormány a költségvetésből 10 ezer példányban ingyenesen járatja a nyomtatott újságot, hogy az fennmaradjon.

A KKM 2019 és 2023 szeptembere között összesen 10 219 diplomáciai vízumot állított ki.