Összefogtak Mészáros Lőrinc és Tiborcz István bankjai, hogy rajtuk keresztül lehessen uniós pénzhez jutni

család
2023 november 07., 14:03

A Mészáros Lőrinchez tartozó MBH Bank és a Tiborcz Istvánhoz tartozó Gránit Bank közös konzorciumban nyerte meg az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közbeszerzését. Ennek hála a 2021-2027-es ciklusban ők üzemeltethetik az MFB Pont Plusz vállalati hálózatot, ahol az európai uniós fejlesztési programokban elérhető forrásokat igényelhetik a vállalkozások. Az MBH tagbankjai (az MKB, a Takarék és a Budapest Bank) korábban is dologztak már az MFB hitelintézeti partnereként. Ebben az időszakban 30 ezer kérelmet dolgoztak fel, és több mint 545 milliárd forintot folyósítottak.

Tiborcz István és Mészáros Lőrinc 2018. május 15-én a MOM Parkban lévő Leroy Bistro előtt beszélget a találkozójuk után.
photo_camera Tiborcz István és Mészáros Lőrinc 2018. május 15-én a MOM Parkban lévő Leroy Bistro előtt beszélget a találkozójuk után. Fotó: olvasónk/444

Örömünkre szolgál, hogy a pályázat eredményeként, a szerződéskötést követően továbbra is lehetőségünk lesz arra, hogy országszerte kínáljunk európai uniós forrásból finanszírozott kedvezményes hiteleket elsősorban mikro-, kis- és középvállalati ügyfeleinknek” – közölte Illés Zoltán, az MBH Bank mikro- és kisvállalati üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója.

A Magyar Bankholding Zrt. tulajdonosai között Mészáros Lőrinc mellett ott van a magyar állam (a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül), valamint a Felis Magántőkealapon keresztül Matolcsy Ádám barátja, Száraz István is. Hogy az MBH az egyesülés óta mekkora menetben van, azt nemcsak az mutatja, hogy a pénzintézet lízingcégén keresztül Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea 72 méteres jachton nyaralhattak, hanem az is, hogy nemrég a Róbert Károly körút és a Váci út sarkára tervezett felhőkarcolóik terveit is bemutatták, és hamarosan a Fundamenta-Lakáskassza ügyfeleit is megszerezhetik.

A szinergiák miatt pedig nem kell aggódni, nem ez az első alkalom, hogy a miniszterelnök veje és a miniszterelnök, hmm, barátja együtt üzletel. Tiborcz István cége kapott már milliárdos hitelt Mészáros Bankjától, ötcsillagos szálloda is cserélt már köztük gazdát, de például az Orbán család új főhadiszállásánál, Hatvanpusztán is van közös golfklubjuk.