Régi orosz motorvonatokkal, de november végétől vonatozhatunk Szeged és Szabadka között

gazdaság
2023 november 13., 19:50

„November 28-án elindul a vasúti személyforgalom a két város között” – írta a Facebookon Lázár János a Szeged-Szabadka vasútvonalról azután, hogy a két ország belügy- és közlekedési miniszterei találkoztak, hogy leszögezzék a leszögeznivalót.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A szerbek már októberben elkészültek, és a magyar oldalon is addigra kellett volna meglenni – legalábbis Szijjártó Péter korábban erre tett ígéretet –, azonban az átadás csúszott.

A MÁV október közepén a Mészáros Lőrinchez köthető V-Híd Zrt.-t hibáztatta a csúszás miatt, de arról nem mondtak semmit, hogy kötbérezik-e a beruházót. Akkor azt mondták, hogy „a berendezések műszaki készültségi szintje alapján azok próbaüzeme nem volt megkezdhető”, amit Vitézy Dávid egykori közlekedési államtitkár nem teljesen értett, mivel tehervonatok akkor már jártak a vonalon.

A vonal a Szegeder szerint továbbra sincs teljesen készen, illetve a tervezett Flirt motorvonatok helyett is régi orosz motorvonatokkal indult meg a forgalom – mivel a felsővezetékekkel még mindig nem sikerült elkészülni.