Lázár dohányboltokat vinne a munkásszállókra, nem trafikozhatna többé, aki cigit ad el kiskorúaknak

POLITIKA
2023 november 21., 20:31

Lázár János kedd este benyújtott a parlamentnek egy javaslatot, amivel több pontok is módosítaná a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt. Például kizárnák a trafikkoncesszióból azokat, akiket rajtakaptak azon, hogy kiskorúaknak adtak el cigit, ugyanis nem pályázhatna újra, ha a benyújtást megelőző 10 éven belül emiatt szabtak ki rá bírságot. Ugyanakkor ezt a szigorítást csak a törvényjavaslat hatálybalépése után kiírt pályázatoknál kell alkalmazni. Ha valaki kiskorút szolgál ki a trafikban, akkor 1-10 millió forint közötti bírságra is számíthat, valamint 30 napra bezárnák a boltját, a bejáratokra pedig jól láthatóan ki kell írnia, miért kapott büntetést. Első jogsértésnek csak a törvényjavaslat hatályba lépését követő első jogsértés vehető figyelembe.

A miniszter keddi meghallgatása után az RTL-nek mondta: „Nagyon kemény szigortást tervezek, sokan támadják az elképzeléseimet. Szerintem azoktól a trafikosoktól, akik kiszolgálnak 18 áv alatti fiatalokat, el kell venni a koncessziós jogot. Ennek próbálok érvényt szerezni, nagy vita van a kormányon belül erről.”

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Lehetővé tenné, hogy a munkásszállókon is lehessen cigit venni. A javaslat szerint azokban a létesítményekben lehetne dohánytermékeket árulni, ami „egy építési beruházás megvalósítása érdekében egyszerre legalább négyezer munkavállaló elszállásolására alkalmas, és amely teljes közművesítettséggel, valamint ezen munkavállalók ellátásához szükséges más kereskedelmi, illetve szolgáltató létesítményekkel is rendelkezik”. Lázár ettől azt várja, hogy ezzel csökkenthető az illegális vagy feketepiaci kereskedelem, és a munkások által beszerzett dohánytermékek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

A dohányboltokban forgalmazott termékeknekről kiállított számláknak tartalmazniuk kell az áru vámtarifaszámát, KN-kódját. Valamint a dohány-kiskereskedelmi ellátókat is kötelezik arra, hogy vegyenek részt a dohányzás visszaszorítását és az egészségvédelmet érintő feladatokban.

A trafikkoncessziók szabályozása a nyáron vándorolt át Lázár János minisztériumához. Eleve az ő nevéhez fűződik, hogy 10 éve csak trafikokban lehet cigit kapni. A dohánypiac átalakítása közben Lázár ismerőse, Sánta János különösen jól járt a változásokkal. A trafikmutyiként emlegetett folyamat során Lázár continentalos barátai több száz trafikkoncessziót húztak be, hangfelvétel bizonyította, hogy párthűség alapján osztották a jogokat, a pályázatok kiértékelése tökéletesen önkényes volt. 2018 után Lázár miniszterelnöki biztosként igyekezett ráhatni a területre. Ekkor dobta be, hogy a 2020 után születőknek teljesen meg kellene tiltani a cigivásárlást, vagyis 18 éves koruk után sem szolgálhatnák ki őket.

link Forrás