Amerikának lassan elfogy az ukránok támogatására szánt pénze, ha nem sikerül megszavazni az újabb csomagot

külföld
2023 december 04., 18:12

Az Egyesült Államok mind az időből, mind a pénzből hamarosan kifut az Ukrajnának szánt támogatásokat illetőleg – írta a republikánus képviselőházi elnöknek és más kongresszusi vezetőknek a Fehér Ház költségvetési igazgatója, Shalanda Young hétfőn.

photo_camera Shalanda Young, a Fehér Ház költségvetési igazgatója Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

Joe Biden októberben közel 106 milliárdot kért a kongresszustól az Ukrajnával, Izraellel és az amerikai határbiztonsággal kapcsolatos terveinek megvalósításához, írja a Reuters. Azzal akarta meggyőzni az Ukrajna további finanszírozásával nem szimpatizáló keményvonalasabb republikánus képviselőket, hogy azt egy kalap alá veszi egy rakás, számukra szimpatikus intézkedéssel.

A republikánusok egy ideje többséggel irányítanak a képviselőházban. Október végén csak úgy sikerült elfogadni az átmeneti költségvetést, hogy abban nem szerepelt az Ukrajnának szánt támogatás folytatásához szükséges összeg. Biden október elején még azt mondta, „az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem engedheti meg Ukrajna támogatásának megakadását”.

Young levelében azt írta, hogy a finanszírozás és a fegyverszállítmányok megszakítása növelné az orosz győzelem valószínűségét. „Szeretném világossá tenni: kongresszusi fellépés nélkül az év végére elfogynak a forrásaink arra, hogy további fegyvereket és felszereléseket szerezzünk be Ukrajna számára” – írta. November közepére az amerikai védelmi minisztérium a kapott 62,3 milliárd dolláros kiegészítő támogatás 97 százalékát már felhasználta, a külügytől kapott 4,7 milliárd pedig teljesen elfogyott.

A támogatásról egyébként mindkét pártban egyetértenek a szenátusvezetők, de egyre több a kritikus hang, leginkább a republikánusok oldalán. Matt Gaetz floridai kongresszusi képviselő októberben azt mondta, hogy „a kongresszuson keresztül már engedélyezett finanszírozás valahol a több mint elég és a túl sok között van”. Marjorie Taylor-Green, Georgia állam képviselője pedig azt mondta, hogy már túl sok segélyt utaltak ki Kijevnek, „Ukrajna nem az 51. állam”.

Állóháború

Ukrajnában már a katonai vezetés is beismerte, hogy a nyár elejére tervezett ellentámadás sikertelen volt. Ahogy Valerij Zaluzsnij ukrán tábornok a háború állapotáról szóló írásaiban írta: állóháborúra és felőrlő hadviselésre kell készülni a közeljövőben. „Hosszabb távon viszont ez a fajta hadviselés egyértelműen Oroszországnak kedvez, egyszerűen azért, mert Moszkvának jóval nagyobb erőforrásai vannak, és hosszú távon képes lehet kivéreztetni Ukrajnát” – írta Rácz András elemzésében.

Ahhoz, hogy áttörést érhessenek el, a tábornok szerint technológiai ugrásra lenne szükségük. Először is a drónhadviselés terén, de az elektronikai hadviselési képességeket is bővíteni kellene, mivel az orosz haderő az elmúlt évtizedben jelentősen bővített ezen a téren.

Kiemelt videóink