Orbán vétója ellenére Ukrajna bízik abban, hogy megkapják majd az 50 milliárd eurós segélyt

külföld
2023 december 15., 16:50

A januári EU-csúcson várhatóan minden szükséges jogi eljárás lezárul, és a támogatás a lehető leghamarabb megérkezik, reagált közleményben a kijevi külügyminisztérium Orbán Viktor csütörtök esti vétójára. Orbán azután, hogy belement Ukrajna EU-s csatlakozási tárgyalásainak megkezdésébe, a biztonság kedvéért azért blokkolta az országok szánt 50 milliárd eurós segélyt és az EU hosszú távú költségvetését is.

photo_camera Fotó: SEAN KILPATRICK/AFP

„Ez egyértelmű jelzés, hogy Ukrajna pénzügyi támogatása az EU részéről folytatódni fog” – közölte a hivatal hozzátéve, hogy a pénzt az ország modernizálására és az uniós integráció felgyorsítására használnák fel.

Zelenszkijnek igen mozgalmas hete volt. Javier Milei argentin elnök beiktatása után tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel, aki a találkozó után bejelentett egy újabb 200 millió dollár értékű támogatást. Az ukrán elnök megbeszélései az amerikai kongresszus republikánus elnökével, Mike Johnsonnal már kevésbé voltak eredményesek, aki azt mondta, pártja továbbra is akadályozni fogja az Ukrajnának nyújtandó 61 milliárd dolláros segélycsomagot. (Guardian)