Gulyás Gergely szerint Karácsony legyőzhető Budapesten, mert a Fidesz nemcsak az ország, hanem a főváros legerősebb pártja is

POLITIKA
2023 december 31., 11:56

Interjút adott az ATV-nek Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elsősorban uniós témákról beszélt, de a tanárok béremelése és Budapest is szóba került.

Bár több forrás is azt állította, hogy Orbán Viktor ötlete volt az EU-csúcsról történő kivonulás, Gulyás azt mondta, nem volt előre megrendezve a jelenet. Szerinte Orbán nem törekszik arra, hogy újra alkalmazza unortodox módszerét.

A miniszter ugyanakkor nem zárta ki, hogy megint kivonuljon kávézni a miniszterelnök. Szerinte megjósolhatatlan, hogy a következő, február 1-jei EU-csúcson történik-e majd hasonló.

A Tanács ülésére egyébként Orbán december 15-ei vétója miatt van szükség. A politikusok újratárgyalják majd az uniós költségvetés módosítását és Ukrajna pénzügyi támogatását is.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Gulyás emellett tagadta, hogy a magyar kormány összekötötte volna a 10,2 milliárd eurónyi uniós forrás feloldását az EU-csúccsal. Ez a gyanú amiatt merült fel, mert a Magyar Közlönyben csak a csúcs előtti nap kora délutánján jelent meg az utolsó hiányzó, uniós elvárásoknak is eleget tevő törvénymódosítás.

Gulyás szerint az Európai Bizottság húzta el a döntést, korábbi ígéreteit többször is megszegve.

Gulyás kitért Orbán és Volodimir Zelenszkij Buenos Aires-i beszélgetésére is. Szerinte az csak a fotósok és tévéstábok kedvéért történt. Ha az ukrán vezetés nemcsak a látszat kedvéért szeretne csúcstalálkozót, akkor azt üdvözli a magyar kormány.

Ezt viszont elő kell készíteni, és először a két külügyminiszternek kell találkoznia. Gulyás szerint Orbán ezt Zelenszkijnek is elmondta.

Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor december 10-én Buenos Airesben
photo_camera Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor december 10-én Buenos Airesben Fotó: MATIAS BAGLIETTO/REUTERS

A Belügyminisztérium tanári béremeléssel kapcsolatos december 29-ei bejelentéséről azt mondta Gulyás, hogy az csupán a rendelet társadalmi vitára bocsátása volt. Habár a minisztérium kijelentő módban adott erről ki közleményt, a 32,2 százalékos béremeléshez szükség van a Bizottság visszaigazolására is. Ha ez nem érkezik meg január végéig, csak 10 százalékos lesz a béremelés.

Gulyás végül beszélt Budapestről is. Szerinte Karácsony Gergely legyőzhető, mert a Fidesz nemcsak az ország, hanem a főváros legerősebb pártja is. Még az általa ismert ellenzékiek körében sem hallott véleményt, miszerint Karácsony jól vezette volna a várost az elmúlt négy évben.