A MÁV szólt Lázárnak: az utasok kétharmada szívni fog, ráadásul az állam is bukhat 4-5 milliárdot, ha megszűnik a Budapest-bérlet

belföld
január 18., 08:31

Lázár János közlekedési miniszternek írt, de a Telexhez is eljutott levélben foglalta össze a MÁV, hogy milyen következményei lennének a Budapest-bérlet megszűnésének. A szakmai összefoglaló arról szól, hogyan lehetne másképpen együttműködnie az államnak és a fővárosnak a budapesti tömegközlekedésben, de kitér arra is, hogy milyen hatásai lennének a mostani rendszer felrúgásának.

A vasúttársaság számításai szerint meglepő módon az állam sem járna jól: rövid távon veszítene 4-5 milliárd forintot, mivel elesne annak a 6,5 milliárdnak a jelentős részétől, amit a MÁV-Volánbusznak a főváros most fizet a városhatárokon belüli szolgáltatásért. Ezt a veszteséget csak úgy tudnák elkerülni, ha az állam megvonná vagy drasztikusan csökkentené a fővárosnak nyújtott 12 milliárd forintos normatív tömegközlekedési támogatást.

A MÁV leveléből az is kiderül: a szerződés felbontása kétszer annyi utasnak okoz nagy hátrányt, mint amennyinek kisebb előnyt. A fővárosi és az agglomerációból beutazó utasok aránya ugyanis a lap információi szerint kettő az egyhez, és a budapestieknek okozna veszteséget az, ha ezentúl a városhatáron belül külön jegyet kellene váltaniuk a MÁV-HÉV-Volánbusz-járatokra. Ráadásul, mivel egyetlen magyar önkormányzatként a fővárosnak törvénybe foglalt kötelezettsége a tömegközlekedés működtetése, ha a szerződéseket felmondják, az előírt ellátási kötelezettség miatt párhuzamos járatokat kell majd indítania a vonatok, HÉV-ek, Volánbuszok mellett. Vagyis a mostaninál sokkal pazarlóbb, gazdaságtalanabbul működő rendszer jönne létre.

A tömegközlekedési rendszer és tarifák átalakításának Lázár János-féle tervéről itt írtunk, Vitézy Dávid reakcióját itt, Karácsony Gergelyét itt találod. Az új tarifarendszer idén márciusban már életbe is lépne.