Orbán Viktor testvére eladta a részét a cégben, ami ellen 9 év alatt 11 végrehajtás indult

gazdaság
február 14., 08:39

Bár ezekben a napokban ifjabb Orbán Győző neve egy más üggyel kapcsolatban kering a sajtóban, néhány hónappal ezelőtt az egyik, meglehetősen problémás cége miatt lehetett olvasni róla. A budapesti székhelyű Gamma Analcont Ipari Folyamatműszergyártó Kft.-ben 2015 januárjában lett tulajdonos a miniszterelnök öccse, és bár az operatív irányításban nem vett részt, rá nézve sem volt túl hízelgő a cég helyzete. Nem pénzügyek terén: ebből a szempontból nem lehetett panaszkodni az elmúlt időszakban, viszonylag stabil, néhány százmilliós bevételből kisebb-nagyobb profitot termelt a társaság.

Ám hogy időről időre összeakasztották a bajszukat a NAV-val, az már jóval kínosabb volt mindenki számára. A társaság 14 éves fennállása alatt 11-szer (!) indult végrehajtási eljárás a céggel szemben, amelynek 2015 óta kisebbségi tulajdonosa volt a miniszterelnök testvére. Az összes végrehajtás 2019-től kezdve datálódik, tehát mindegyik az ifjabbik Orbán Győző időszakára esik.

Vidnyánszky Attila és ifj. Orbán Győző. A miniszterelnök öccse könnyedén megoldott a problémás helyzetet a cégénél.
photo_camera Vidnyánszky Attila és ifj. Orbán Győző. A miniszterelnök testvére lazán megoldotta a problémás helyzetet a cégénél Fotó: Kovács Tamás/MTI

Így a fenti állítás úgy módosul, hogy

9 év alatt 11 végrehajtási eljárás indult a céggel szemben. Gondolhatnánk: kilenc év után ezt a helyzetet elégelhette meg az ifjabbik Orbán – főleg, hogy a hazai sajtóban körbejárt a hír –, tavaly év végén ezért vált meg 26 százalékos tulajdonrészétől. Hogy valójában ez volt-e az indok, vagy véletlen egybeesésről van szó, arról nincs információ. Mindenesetre 2023. november 30-án eladta a részét az addigi többségi tulajdonosnak, Nagy Tibornak, aki így a kft. 85 százalékát birtokolja.

Mindez lassan ment át a cégbíróságon, idén január 23-án vezették át a változást a cégkivonaton, és törölték a tulajdonosok közül Orbán Győzőt.

A problémák ettől még nem oldódtak meg. Igaz, 2023 végén végre benyújtotta a cég a 2022-es évre szóló beszámolót, a NAV által még 2022 novemberében indított végrehajtásra azonban nem sikerült megoldást találni, az cikkünk közlésekor is rögzítve van a kft. cégkivonatában. Aaz is szólhatott a távozás mellett, hogy az idei év első heteiben leadott dokumentumok alapján tavaly a korábbi közel 350 milliós bevétel után már csak 99 millióra tett szert a cég, és ennek a vége bő 50 milliós veszteség lett. Mínuszos évre legutóbb 2007-ben volt példa a Gamma Analcont Ipari Folyamatműszergyártó Kft.-nél.