Jó hírünk van, magyarok: 19,3%-kal olcsóbb lett a gáz februárban

gazdaság
március 08., 07:53

Februárban éves alapon 3,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon – közölte pénteken a KSH. Ezzel, ha már csak minimálisan, 0,1 százalékkal is, de tovább csökkent az éves infláció. A havi áremelkedési ütem viszont nem lassult: ahogy decemberről januárra, úgy januárról februárra is 0,7 százalékkal nőttek az árak.

Az úgynevezett maginfláció éves alapon 5,1 százalékra csökkent az előző havi 6,1 százalékról, havi összevetésben 0,2 százalék volt az előző havi 0,4 százalék után.

link Forrás

A dezinfláció, tehát az áremelkedés ütemének lassulása így már 13. hónapja tart Magyarországon, bár mostanra a mértéke a minimálisra csökkent. Az adat így is meglepetés, az elemzők előzetes azt várták, hogy februárban, részben az üzemanyagok árának alakulása miatt, már ismét gyorsulni fog az infláció.

A KSH adataiból az látszik, hogy az alacsony infláció egyrészt annak köszönhető, hogy a háztartási energia 9 százalékkal olcsóbb lett. A statisztikai hivatal ezen belül a vezetékes gáz árának 19,3, az elektromos energia árának 3,3 és a tűzifaár 1,9 százalékos csökkenését emelte ki. Hogy a 19,3 százalékos gázárcsökkenés hogyan jött ki, és nemzetgazdasági szinten milyen számlákon jelentkezik, arról küldtünk kérdéseket a KSH-nak.

Havi összevetésben egyébként drágult a háztartási energia, 0,6 százalékos növekedés úgy jött össze, hogy a vezetékes gázért 1,7 százalékkal többet, a tűzifáért 2,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Az energiaárak éves alapú csökkenése mellett az élelmiszerek árának enyhe, mindössze 2,2 százalékos éves és 0,2 százalékos havi emelkedése is segítette az alacsony februári inflációt. Éves alapon leginkább a cukor (32,8%), a csokoládé és kakaó (14,4%), az alkoholmentes üdítőitalok (12,7%), a büféáruk (12,2%), valamint a sertéshús (9,4%) drágult. A liszt ára 19,6, a tojásé 19,1, a sajté 15,6, a vaj és vajkrémé 15,3, a száraztésztáé 13,4, a tejé 11,2%-kal csökkent.

Éves alapon a szolgáltatások 10, a szeszes italok és dohányáruk 5,3 százalékkal drágultak, a tartós fogyasztási cikkek ára 2 százalékkal csökkent. Havi alapon a szolgáltatások ára 0,6 százalékkal nőtt, a tartós fogyasztási cikkeké 0,5 százalékkal csökkent.

„A várttól ismét elmaradó infláció megerősítheti a jegybankot a kamatcsökkentések 100 bázispontos ütemű folytatásában. Az év közepétől várható emelkedés azonban komplikálhatja a képet, főleg a 400-hoz közelítő forintárfolyam mellett” – reagált az adatra Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. Az Amundi ennél is alacsonyabb, 3,5 százalékos februári inflációt várt, a most napvilágot látott adat szerintük azt jelzi, hogy a bázishatások kezdenek kifulladni, a csökkenő pálya könnyű részének végéhez ért az ország.