Az ukránoknak muszáj kezdeniük valamit az oroszokat támogató cégek listájával, amin korábban az OTP is rajta volt

háború
március 22., 13:58

Ukrajna napokon belül elérhetetlenné teheti a listát, amelyen az Oroszország háborúját támogató cégeket tartja számon, írja a Reuters. Míg korábban Magyarország és Ausztria verte az asztalt a vállalataikat negatívan érintő lista miatt, mostanra Kína és Franciaország is követeli a megszüntetését.

A listára nem feltétlenül csak a háborúban konkrétan – például fegyverkereskedelemben – érintett cégek kerültek fel, hanem olyanok is, amelyek orosz partnerekkel üzletelnek, vagy amelyek adót fizetnek Oroszországban. Az érintett cégek számára mindez jogi következménnyel nem jár, de nem tett jót a megítélésüknek, amit az anyaországok sem néztek jó szemmel.

Az ukrán kormánytól elvileg függetlenül működő Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség listájára az OTP 2023 májusában került fel. Az ügynökség indoklása szerint azért, mert továbbra is ott volt Oroszországban, valamint „kedvező feltételek mellett nyújt hiteleket az orosz hadsereg” tagjainak. Az ügyet a magyar külügy is felkapta, és közölte, hogy addig blokkolják az akkor esedékes uniós támogatást, amíg a bank le nem kerül a listáról. Az ügynökség végül 2023 októberében szedte le véglegesen az OTP-t.

photo_camera Emmanuel Macron francia és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023 februárjában Fotó: PRESS OFFICE OF UKRAINE/dpa Picture-Alliance via AFP

Hasonlóan zsarolt az uniós szankciók blokkolásával Ausztria, akinek végül sikerült elérnie, hogy függesszék fel a Raiffeisen Bankot, levetetni azonban továbbra sem sikerült. Februárban Kijev 14 kínai céget is leszedetett, de a franciákkal is meggyűlt a bajuk az Auchan és a Leroy Merlin miatt.

Hogy pontosan mi lesz a lista sorsa, még nem tudni. A Reuters két forrása szerint kikerül a Korrupciómegelőzési Ügynökség alól, és az ukrán hírszerzés kezelheti majd. Az azonban nem tisztázott, hogy a jövőben nyilvános lesz-e a háború szponzorainak listája.