A nagyi meg az AI

reggel 4
április 01., 22:38

Kedves olvasók, jó reggelt! Mióta publikáltuk a kegyelmi ügyet kirobbantó cikkünket, pontosan két hónapja, nem volt ilyen nyugodt időszak a magyar közéletben, mint ez az ünnepi hosszúhétvége. Becsüljük meg!

Az elmúlt három napban békebeli hangulatban jelenhettek meg cikkeink, és az elemző jellegű, nagyobb anyagok mellett feltűnően sok, úgymond, feltörekvő művészt mutattunk be.

Kezdjük velük!

photo_camera Fotó: KIX

Tényleg szívderítő ránézni kulturális aloldalunk, a Jó blog címlapjára, csupa vonzó projekt és sok fiatal arc.

  • Révész Bálint és Mikulán Dávid rendkívüli dokufilmje egy fiú, Sanyi szórakoztató és nyomasztó felnövéstörténetén keresztül kérdezi fel a gyermekvédelmi rendszert.
  • Horváth Katalin Fanni az osztrák határ menti Pinka-völgy lakóinak életét fotózva gondolkodik a nemzetiségi kultúrák túlélési esélyein.
  • Egyetemi hallgatók egy újságírói oknyomozást vittek színre, a történet színhelye Ausztria, a tanulságok a Lajtán innen is érvényesek.
  • Ifjú kollégáink elmentek a Hocuspony első lemezének bemutató koncertjére, hogy a terepen fejtsék meg a szőrös férfiak és a muppetszörnyek rejtélyét.
  • Kemény Lili alig múlt 30, de már írt egy vaskos életrajzi regényt, nem is akármilyet - az általunk közölt részletből annyi biztosan kiderül, milyen bátor vállalkozás ez.
  • Beton.Hofi és Anubii$ zenei válogatása szégyensétához és szövőszakkörök felforgatásához.

Nem oda Brüsszel!

photo_camera Fotó: NICOLAS MAETERLINCK/AFP

Duplázhat-e Von der Leyen a Bizottság élén? És kicsoda Nicolas Schmit? A júniusi EP-választás után új elnöke lesz az Európai Bizottságnak. A pozícióra leginkább esélyes Ursula mellett befuthat egy most még ismeretlen külső szereplő is.

Belső dokumentumok alapján mutatjuk be, mely uniós tagállamok vettek volna el még több forrást Magyarországtól.

Értelmetlen, túlárazott, bizonytalan megtérülésű projektekre költenék Lázárék az uniós vasútfejlesztési forrásokat. Hiába vonták be a civilszervezeteket az előkészítésbe, a végleges lista összeállításánál a szakmai érvek helyett a debreceni lobbi győzött.

Családpolitika

Novák Katalin beszédet mond a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-én.
photo_camera Novák Katalin beszédet mond a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Töredékére esett lakástámogatások, elinflált családi pótlék – Haász János mutatja be, milyen valójában a „nagy segítség a magyar családoknak”, miközben a természetes népességfogyás nálunk az egyik legnagyobb mértékű Európában.

Túltolás

Pazar a kilátás nyílik a városra az épületből
photo_camera Pazar a kilátás nyílik a városra az épületből Fotó: Udvarház Étterem/Facebook

A makói polgármester simán lenyomta az elbizakodott Szentgyörgyvölgyi Pétert: az annak idején egy csodálatos faszoborral az országos hírekbe bekerült fideszes polgármester, Farkas Éva Erzsébet 12 oldalon hozott össze 21 találatot.

Pazar panorámájú ingatlant vásárolt Rogán Antal ügyvéd barátja a Hármashatár-hegyen. Az Udvarház éttermet 2021-ben bezárták, elvileg csak átmenetileg, de azóta nem nyitott ki újra.

Hétköznapi csalások

photo_camera Fotó: DARK MATTER PRODUCTIONS/DAVIS EN/Collection ChristopheL via AFP

Elértünk az unokázós csalások következő szintjéhez. A mesterséges intelligencia segítségével klónozzák szeretteink hangját, hogy ijedtünkben ész nélkül utaljunk kisebb-nagyobb összegeket random bankszámlákra.

Borízű Barca

Bede Márton listája a valaha volt legidegesítőbb Barcelona-játékosokról – 35 év szurkolás után. A Borízű podcast három arca felpróbálta a Magyar Péter-féle Orbán-buktató Ray-Bant, egyelőre látványos következmények nélkül.

Évfordulós nosztalgia

Pont 10 éve Ács Dani megmutatta egy 4 évesnek az új 4-es metrót, és anno szintén ő videózott a már akkor sem oly fiatal Fiatal Demokraták 20. születésnapján. A régi szép idők, amikor még újságírókat engedtek Orbánék közelébe!

Ketten

A Down-szindrómások világnapja alkalmából a Jeti Mozi bemutatja Dobray György Ketten című dokumentumfilmjét. A film egy Down-szindrómás pár, Cili és Marci mindennapjait mutatja be, akik teljesen önálló életet élnek, amelyben fontos szerepet játszik az önkifejezés és az egymás iránti szeretet.

Hírleveleinkre fel is lehet ám iratkozni!