Még mindig csak felderítési szakaszban van a recski bánya ügyében folytatott nyomozás, gyanúsítottat nem hallgattak ki

belföld
április 04., 08:57

„Miért halad lassan a recski bánya ügyében folytatott nyomozás?” – tette fel az írásbeli kérdést március közepén Kanász-Nagy Máté LMP-s országgyűlési képviselő Polt Péter legfőbb ügyésznek.

A szétmosott földsánc a házak felett
photo_camera A szétmosott földsánc a házak felett Fotó: Németh Dániel/444

Tavaly június közepén iszapömlés volt Recsken, amit az okozott, hogy a helyi bányából kitermelt föld egy heves zivatar következtében a házakra zúdult. A helyieket ki kellett telepíteni, volt, aki csak a sportcsarnokba tudott menni. Június végén aztán újabb sárlavina zúdult az épületekre.

Polt csütörtökön válaszolt a képviselő kérdésére, azt írta, a rendőrség foglalkozás körben elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz.„Az eljárás jelenleg felderítési szakaszban van, gyanúsított kihallgatására nem került sor. Az ügyészség által megismert iratok alapján megállapítható, hogy a nyomozás során igazságügyi bányászati és kár szakértői vélemények beszerzésének elrendelésére került sor, amelyek elkészítése folyamatban van” – írta a legfőbb ügyész. A rendőrség tanúkat már kihallgatott, a „nagyszámú és nagy terjedelmű” bizonyítékot folyamatosan értékeli, sőt, még vizsgálja más bűncselekmény megvalósulásának lehetőségét is. „A nyomozás törvényességét érintően ügyészségi intézkedés szükségessége nem merült fel” – írta Polt.

Az ügy érdekessége, hogy a bányát az az Andezit-Bau Bányászati Kft. üzemelteti, aminek egyik tulajdonosa Kósa Lajos ügyvédje, Fiák István, akinek még a Fidesz alelnökét behülyítő örökösnővel is volt közös cége, de korábban Kósa feleségével is üzletelt. Októberben a hatóság már megállapított szabálytalanságokat, de a bányavállalat csak 3 milliós bírságot kapott. Decemberben a 24.hu birtokába jutott egy 11 oldalas dokumentum, amely több jogsértést is feltárt a bányával kapcsolatban, ennek ellenére a munkálatok közben tovább zajlanak.

A károsultaknak Orbán Viktor egy kormányhatározattal elkülönített 500 millió forintot, ám ebből a helyiek egy forintot sem fognak kapni. Az ügyet egy hosszú riportban és egy videóban is feldolgoztuk:

link Forrás