A média és Magyar Péter

vélemény
április 19., 05:28

A fennálló rendszer 14 éves történetében még senki sem tudta úgy megragadni a média és a közvélemény figyelmét, mint Magyar Péter. A február első napjaiban kegyelmi ügyként indult eseménysorozat főszereplői alig néhány nappal később már nem Novák Katalin, Balog Zoltán, K. Endre, V. János és a bicskei gyerekek voltak, hanem ő.

Varga Judit exférje néhány dühös Facebook-bejegyzés után február 10-én a Partizánnak adott interjújával vette át a főszerepet. Nemcsak a fent felsoroltaktól, hanem példátlan módon a Fidesztől is. Attól a Fidesztől, amely ebben a 14 évben forintszázmilliárdokból olyan propaganda-úthengert üzemelt be, amilyet a világon totalitariánus diktatúrákon kívül nem találni. Magyar azt a gépezetet tudta napok alatt lenyomni, amelynek a feladata minden egyes pillanat uralása, azaz, ahogy 2021 szeptemberi cikkünkben fogalmaztunk:

„folyamatosan, megszakítás nélkül, napról napra meghatározni a közbeszéd témáit”.

Március elején a közélet szereplőinek-alakítóinak Facebook-versenyét dokumentáló Telex még csak az óvatos „Magyar Péter nekifutásból rúgta fel a Lájkbajnokságot” címet adta a februári közösségimédia-eseményeket összegző cikkének. Egy hónappal később viszont már jóval határozottabb címet kapott a márciusi helyzet elemzése: „Magyar Péter kiütötte Orbánt”.

Magyar azonban nemcsak a közösségi médiát tudta leuralni, hanem a hagyományosat is. Bár ő maga többször megvádolta mindenfélével az említett propagandagépezettől független médiát, nemcsak a Partizán, hanem szinte valamennyi épeszű sajtótermék – például a 444 is – szokatlanul hosszú interjúban adott neki lehetőséget a bemutatkozásra. Bármit csinált az elmúlt két hónapban, arról a még szabad magyar nyilvánosság gyakorlatilag teljes egészét jelentő online lapok részletesen, hosszasan, számtalan szemszögből beszámoltak.

Trump, Milei, Duterte, Magyar

Magyar Péter berobbanása a médiába Magyarországon páratlan jelenség, de a világ számtalan pontján, egészen különböző országokban pontosan ugyanez történt az utóbbi években. A leghíresebb példa nyilván Donald Trump, aki többek közt azért tudta meglepetésre megnyerni a 2016-os elnökválasztást, mert az amerikai média egyszerűen nem tudott nem vele foglalkozni a szavazást megelőző hónapokban.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.