Ha tényleg világháborútól tartanának, a fideszes elit már elmenekült volna

reggel 4
május 14., 04:44

Jó reggelt! Ez itt a napindító hírlevél.

4 cikk speciálba:

Budapesti kampány

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Milyen volt fideszesnek lenni? Milyen koalíció élén vezetné Budapestet? Hisz Magyar Péternek? Mit kezdene a hajléktalanokkal a BKK-rendészet? Honnan lesz pénz a nagyívű terveire? Vitézy Dávid egy hónappal az önkormányzati választások előtt válaszolt a 444 kérdéseire.

A Fidesz kampánya

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Újfajta centrális erőtér körvonalazódik, nem a Fidesznek fáj Magyar Péter felfutása - mondja nagyinterjúnkban a kormány kutatója. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint a háború elég erős téma ahhoz, hogy sikerre vigye a kormányzati kampányt.

Ki is küldték a vakcinahírlevélben az atomháborúval riogató, a NATO-t többször, Oroszországot egyszer sem említő fő üzenetet. Kocsis Máté szerint „a háború és béke kérdése még akkor is minden egyes településen fontos, ha a helyiek távolinak érzik maguktól a konfliktusokat.”

Szebeni István miatt palotaforradalom robbant ki a ráckevei Fideszben. Többen kiléptek, de akik maradtak, azok sem feltétlenül megbízhatók. Az egyik fideszes jelölt januárban még gúnyosan írt Szebeniről, szóvá téve, hogy az egykori műsorvezető nem élt soha a városban.

  • Kivágtak egy Orbánra minden bizonnyal súlyosan terhelő részt a miniszterelnök pecázós tiktok-videójából
  • Tömegsírszerű, nyugtalanító AI-grafikával gyalázza Juhász Pétert a titokzatos fb-hirdető

Az ellenzék kampánya

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Elvileg mindenki vitát akar, valamennyi EP-listavezető nyitott bármire. A gyakorlat azonban egyelőre mást mutat. Ráadásul nem tűnik úgy, hogy a szereplők kivétel nélkül következetesek lennének. Márki-Zay Péter például amellett érvel, hogy miért is ne lehetne 11 listavezető egy tévévitán?

  • Három héttel a Kutyapárt után a Momentum is porcukorral kínálja Deutsch Tamást
  • Molnár Csaba 114 Facebook-hirdetésben kritizálja Magyar Pétert
  • Juhász Péter csapatában indul az önkormányzati választáson Bródy felesége

Front és hátország

photo_camera Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Vlagyimir Putyin rájött, hogy hosszú lesz a háború Ukrajnában, ezért került gazdasági szakember a védelmi minisztérium élére. Közben az oroszok meglepő gyorsasággal törtek be Harkiv megyébe. Sz. Bíró Zoltán és Rácz András Oroszország-szakértőket kérdeztük a háborús fejleményekről. Onnan is lehet tudni, hogy nincs világháborús veszély, hogy nem menekülnek a fideszes politikusok és a gazdasági szereplők.

  • Hogyan bánik Alekszandr Lukasenko rezsimje a médiamunkásokkal?

A művészet nagy rejtélyei

photo_camera Fotó: NICOLAS TUCAT/AFP

Nem tudom, mi vár még ránk a héten, mert az elmúlt két napban az egyetemes művészet legnagyobb talányai közül kettő megfejtését is bejelentették. Alig 500 év után (talán) végre kiderült, mi az a táj a Mona Lisa hátterében. Amerikai kutatók pedig azt állítják, rájöttek, miért süketült meg minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője: Beethoven hajtincseinek vizsgálata során bebizonyosodott, hogy extrém magas volt az ólomtartalmuk. Aminek - mily prózai! - az olcsó bor lehetett az oka.