Magyar kalandok Bissau-Guineától Új-Kaledóniáig

reggel 4
május 21., 02:15

Jó reggelt! Jó hosszú hétvégénk volt, sok jó cikkel, ezek közül szemezgetünk most.

Kivételesen nem 4 nagy anyaggal, hanem 4 fontos hétvégi hírrel nyitunk, és csak utána jöhetnek a hosszabb cikkek:

  • A verőcei hajóbalesetben érintett szállodahajó elhagyta Magyarországot, a kapitányt őrizetbe vették, a rendőrség közzétette az eltűntek fotóit
  • Meghalt az iráni elnök, nem találtak túlélőt az őt szállító helikopter roncsai között
  • Elfogatóparancsot kér a Nemzetközi Büntetőbíróság a Hamász vezetőire és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre, utóbbi szerint ez antiszemitizmus
  • „A rasszizmus ronda dolog, ugyanakkor...” - írta a fideszes pártlap a cikkben, amelyben egy honvédnak felesküdött képviselőjelöltet támad a bőrszíne miatt

No war

photo_camera Fotó: SAMBA BALDE/AFP

Rejtő Jenő Bissau-Guineában: darabokra vágott hivatali előd, káosz, szegénység, sok-sok kokain. Mi Magyarország vagy az Orbán család érdeke abban, hogy az államfő budapesti látogatásra hívja a koldusszegény nyugat-afrikai narkóállam elnökét, Umaro Sissoco Embalót?

Krajcsovszki Mónika és Tóth Viktória a polgárháború szélére sodródott csendes-óceáni Új-Kaledónián ragadt. A szigetcsoporton két nagyon különböző kultúra és gondolkodásmód kényszerül együtt élni itt, de ekkora feszültségnek nem volt jele. Eddig hatan haltak meg az erőszakos cselekményekben, de már a gyógyszerhiánynak is volt halálos áldozata.

No gender

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Tizenhatan vádolják szexuális visszaéléssel David Copperfieldet, nagyobbik részük azt állítja: kiskorúak voltak, amikor a világhírű bűvész zaklatta őket. Egykori alkalmazottak szerint az asszisztensei közreműködésével választotta ki a közönségből a neki tetsző lányokat. Copperfield tagadja a vádakat, sőt a #Metoo mozgalom élharcosaként tünteti fel magát.

Bepörgött a legújabb összeesküvés-elmélet, miszerint mindenki transzgender lett a sátán megbízásából. Egy őrült, de nem veszélytelen konteó.

Liliana Rivera Garzát 1990-ben gyilkolták meg Mexikóvárosban. A nővére 30 évvel később bírta rávenni magát, hogy kinyissa testvére egykori dobozait, elolvassa az akkori leveleket, feljegyzéseket. A Pulitzer-díjjal jutalmazott, magyarul is olvasható Liliana legyőzhetetlen nyara egyszerre személyes emlékállítás egy meggyilkolt nőnek és vádbeszéd a nők elleni erőszakot megengedő társadalommal szemben.

No identity

photo_camera Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

Autógyártó, amit a vezetője nem akar autógyártónak látni. Tömeges kirúgások, zuhanó részvények, kínai konkurencia, kínai kapcsolatok. Mi történik Elon Musk identitásválságba került Teslájánál?

Megoldódhatott a Karl Bolle-rejtély: egy náci fegyvergyár vezetőjének hálatáblája állhat a Lukács fürdőben. Nem akárki: Mráz Ágoston Sámuel kutatta ki, hogy a Luftwaffe tanácsadója, a nemzetiszocialista repülős hadtest Standartenführere lehetett 1942-ben a budapesti fürdő vendége.

No money

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Gattyán György pártja egymilliárd forintnyi készpénzt hurcol körbe ezresekben az országban, mindenki megnézheti, aki szeretné. Hogy ez miként konvertálható szavazatokra a választásokon, az elsőre nem egészen világos.

No death

photo_camera Fotó: Magyar Hospice Alapítvány

A halál az élet része, a hospice az élők menedéke - ezt szűrtem le a rendhagyó sajtótájékoztatón, ahol egy szabadulószobába is bezártak a mosolygós hospice-osok. Az apropó amúgy az volt, hogy a mozgalom egyik elindítója, Muszbek Katalin átadta a a Hospice Ház vezetését, és bemutatta utódját.

No Ripley

photo_camera Fotó: Netflix

A Patricia Highsmith regényén alapuló sorozat, a Ripley sztoriját a legtöbben valószínűleg a kilencvenes évek végén készült, napsárgára sikerült filmadaptációnak köszönhetően ismerik, ami langyosan unalmas matinéműsor Steven Zaillian sorozatához képest.

Egészen más volt a világ 2008-ban, a Showder Klub első évadának idején, az akkori viccek egy részéből ma gigabotrányok lennének. A gyurcsányozás is egész más volt. Viszont azóta valóra vált Kőhalmi Zoltán vágya egy igazi március tizenötödikés akciófilmről.

No Brabant

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

A Váci utcák meghalnak. A stifolder föltámad. Tisztán a Herendi-gepárd felé. Erőszakos szlovákok. A brabantok unagi ramenja. A hollandok az agrárexport braziljai. Borízű hang.

Hírleveleinkhez itt tud hozzájutni.

Kiemelt videóink