Egymás szavába vágva vitatkozott Karácsony és Vitézy a Partizánban

POLITIKA
május 31., 17:17
  • Karácsony Gergely hosszú ideig húzódozott a vitától.
  • Várta, hogy Szentkirályi Alexandra vagy Vitézy Dávid lépjen vissza, hiszen mindkettőt fideszesnek tartja.
  • Vitézy gyávának tartotta, Szentkirályi pedig közölte, ő Gyurcsány Ferenccel és Vitézyvel vitázna.
  • Végül a Partizánnak igent mondott Karácsony, és Vitézy is, aki saját sikerének tartja, hogy ez létrejött.
  • Ez valódi vita lesz - posztolta Karácsony 7 előtt, utalva a csütörtöki performanszra, ahol az EP-listavezetők alig tudtak kibontakozni, és egymásra reagálni.
  • Közben a Medián azt mérte, a Tisza Párt Budapesten beelőzött, és a Fidesz után a második legerősebb.

Két órát vitázott egymással Karácsony Gergely főpolgármester és Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a Partizánban. Néha emeltebb hangon, egymás szavába vágva vitatkoztak, többször számon kérve egymást akár nyilatkozatok, akár cselekedetek miatt. A vitára a harmadik jelölt, Szentkirályi Alexandra nem jött el, mert azt mondta, ő csak Gyurcsány Ferenccel és Vitézyvel lenne hajlandó vitázni. Egy üresen álló pódium jelezte hiányát, a Vasas székházban összegyűlő közönség pedig fütyült, mikor a műsorvezető, Gulyás Márton Szentkirályi távolmaradásáról beszélt.

A vitát tematikus blokkokra osztották, mindenki 15-15 perces időkeretben beszélhetett. A bemutatkozásba nem lehetett beleszólni, azt leszámítva – az udvariasság határain belül – szabad volt a pálya.

A vitázók többször gúnyolódva utalgattak arra, hogy a közmédia által rendezett EP-listavezetői vita nem egészen így nézett ki. Ugyan sokat beszéltek politikai kérdésekről is, Karácsony elkerülte, hogy arról kelljen beszélnie, mihez kezdene egy olyan Közgyűlésben, ahol nincs többsége. Ezt csak Vitézy érintette. A téma viszont égető, hiszen a Medián friss mérése szerint óriásit erősödött a Tisza Párt Budapesten, listája a második, megelőzve ezzel a Párbeszéd-DK-MSZP listát is.

Bemutatkozás: Vitézy Dávid rögtön bepozícionálta magát azzal, hogy Szentkirályi a Fidesz jelöltje, aki gyurcsányozik, de nem mert ide eljönni. Bevallotta, hogy 2019-ben Karácsonyra szavazott, de csalódott benne, mert ahelyett, hogy a programját valósította volna meg, Budapestet ugródeszkának használta nagypolitikai céljai elérése érdekében. Ez egy folyamatos vád Vitézy részéről, a vitában is többször felhozta. Arról beszélt, ő nem akar pártpolitikus lenni, és azért indult, hogy fejlődjön a város. A főpolgármester szemére vetette, hogy őt is fideszes jelöltnek tartja, és lejáratja, de szerinte ez a politika megbukik. Van új ajánlat, és új főpolgármester kell – ezzel zárja bemutatkozását.

Karácsony Gergely azzal nyitott, hogy számon kérte Vitézyn az elmúlt 14 évben vállalt szerepeit, és elhatárolódást várt tőle. Azt mondta, a Fidesznek nem üzenete, hanem hadüzenete van Budapest számára. Nem tudja, hány jelöltje van a Fidesznek, szerinte még most is azt mérik a Karmelitában, hogy visszalépjenek-e Vitézy javára. Karácsony arról is beszélt, a politika számára erkölcsi cselekvés, és „ahogy egymással bánunk, az a mi hazánk. Szeretném, ha jól bánnánk egymással Budapesten.”

A mindenkori főpolgármester országos szerepéről: Karácsony itt a többi között arról beszél, hogy Budapestnek zöldebb és egyenlőbb helynek kell lennie, javítani kell az emberek életminőségét. Szerinte ezen kell dolgoznia egy főpolgármesternek. Úgy véli, a Fidesz azért gyűlöli Budapestet, mert sokszínű. Ha már az országos politika szóba került, attól nem tud eltekinteni, hogy ez Európa egyik legszegényebb országa, valószínűleg a leggazdagabb miniszterelnökkel, a kormány korrupt, az ország tele van gyűlölettel. Budapestnek más jövőképet kell mutatni, a város szabadságát meg kell őrizni. Azt mondja, nem tudja megígérni, hogy nem lesz konfliktusa a kormánnyal, de szerinte ő ezt nem keresi. „A konfliktust és az együttműködést is vállalni kell, amikor arra van szükség.”

Az akadálymentességről: Vitézy is egyből beleszállt Karácsonyba, egy jól felépített kérdéssorral. Azt tudakolta, hogy vajon akadálymentes-e az összes önkormányzati ingatlan, mire Karácsony elismerte, hogy nem. Hiába kezdett arról beszélni, hogy a közösségi közlekedésnél mit értek el, Vitézy félbeszakította, és emlékeztette, öt éve a Partizán-vitában azt mondta, ha nem lesz minden épület akadálymentes, nem indul újra. A közönség tapsolt, Vitézy pedig megkérdezte, Karácsony visszalép-e. „Itt a villamos” – utalt arra, hogy Karácsony fogadkozása ellenére az országgyűlési választás előtt visszalépett Márki-Zay Péter javára. A közönség is biztatta a visszalépésre, de Karácsony inkább visszatért arra, hogy a BKK járatait és állomásait milyen arányban sikerült akadálymentesíteni.

Ki a pojáca? Aggódik, hogy Vitézy „a szakmai hitelességét feláldozza a politikai pojácaság oltárán”, mire Vitézy is pojácázással vágott vissza, majd még feszegette az akadálymentesség kérdését. Karácsony is rákapcsolt, Vitézy fejére olvasta, hogy ha őt nem rúgják ki, akkor még mindig államtitkár. „Te miért állsz itt?” – szegezte neki a kérdést. Karácsony szerint az ország legnagyobb problémája a regnáló hatalom, amit Vitézy is szolgált. „Mi a viszonyod a rendszerhez, volt olyan pont, mikor a Budapest víziód fontosabbnak tartottad, mint a közösséghez tartozást?” Vitézy azt mondta, sok kritikát fogalmazott meg Tarlós István és Lázár János felé is, és szerinte a főpolgármesternek csak Budapest érdekében szabad részt vennie az országos politikában.

A pártpolitikáról és a rendszer bűneiről: Karácsony szemére vetette, hogy ő nem ezt teszi, Dobrev mellett kampányolva járja az országot, a vidéki emberek ellen uszít egyik posztjában, illetve „őszalonnaságának” nevezte Orbán Viktort. „Ez azt üzeni, hogy Budapestnek nincs tárgyalni valója a kormánnyal. De nem ez a budapestiek érdeke” – mondja Vitézy, akinek nem fér bele, hogy bárki is ilyen jelzővel illesse a miniszterelnököt. Amikor arról beszél, hogy politikai csatatér helyett fejleszteni kell a várost, nem arra gondol, hogy legyen fideszes a főpolgármester, csak olyan legyen, aki nem pártpolitikai harcot vív, nem Dobrev ellenfele majd támogatója, nem királycsináló akar lenni, hanem azzal foglalkozik, ami a dolga, Budapest fejlesztésével.

Karácsony azt mondta, ugyan sokszor megkapja a vádat, hogy pártpolitikával foglalkozik, de ő a szövetségébe tartozó pártokat arra használja, hogy a programját végrehajtsa. Szemben Vitézyvel, akit egy párt használ arra, hogy a politikai térképen megkapaszkodjon. Karácsony többször nekiment Ungár Péternek is, egy ponton ingatlanoligarchának titulálta, név nélkül. Karácsony azt vetette Vitézy szemére, hogy a kata-tüntetés alatt egy Mészáros Lőrinchez közeli vállalkozóval üldögélt egy teraszon, aki érdekelt a déli körvasút megépítésében. Szerinte ez megengedhetetlen. Lehet, hogy Vitézynek kevés köze van a rendszer bűneihez, de abból olyan sok van, hogy abból rá is ragad, így politikai kötelessége tisztázni viszonyát az elmúlt 14 évhez.

Egy régi beszélgetésről, ami vagy megtörtént vagy nem: Karácsony a vita során arról beszélt, 2019-ben felkérte Vitézyt a BKK élére, de Vitézy elmondása szerint ezt azzal utasította vissza, hogy nem kapott politikai menlevelet. „Nem szeretnék az lenni, aki átszökik Észak-Koreából Dél-Koreába, és hátulról lövik le" - idézte vissza Karácsony Vitézy szavait. Ezért most azt várja, kérjen bocsánatot. Vitézy szerint Karácsony kitalálta a beszélgetést, a pályázat kiírásának nem felelet meg, és ezt Karácsony is tudta, és a pártokra mutogatott. Vitézy azt mondta, tudnak majd együtt dolgozni a közgyűlésben, ahol ő lesz a főpolgármester, Karácsony meg a DK frakcióvezetője. Azzal ment neki Karácsonynak, hogy csak ő terjeszti, hogy Szentkirályi visszalép, ami lejáratás a részéről, majd a vita során mutogatott még róla készült lejárató anyagokat.

A leendő közgyűlésről: Ez lett volna az egyik legérdekesebb kérdés, de csak Vitézytől hallottunk választ. Ő arról beszélt, véget érhet az az időszak, hogy a jelölő párt ad többséget a főpolgármesternek, hiszen most az új erők - a Vitézy vezette lista, a Tisza Párt és a Kutya Párt képviselői - kerülhetnek többségebe. Kisebbségbe szorítják a Fideszt és a DK-t, az új többséget pedig ő tudja vezetni. A Karácsony listáján lévő emberek közül többeket bírált a gyanús ügyei, vagy az ellene folyó eljárások miatt - így Czeglédy Gergőt, Horváth Csabát, Trippon Norbertet, illetve az Szili-Darók Ildikót is, aki ráindult Pikó Andrásra. Emlékeztette Karácsonyt, hogy volt, akit lehúzatott a listáról, a maradókért viszont felelősséget vállalt. Értük is? - szegezte neki a kérdést. Karácsony erre azt mondta, a lista 54. helyén szereplőért nem biztos, hogy felelősséget kell vállani, majd azzal vágott vissza, hogy a Vitézy-lista egyik jelöltje az ő kollégáit akarta korrumpálni. Arra viszont büszke, hogy őket senki sem tudta megalapozottan korrupcióval vádolni. Többször szóba került a Déli körvasút ügye, ami Karácsony szerint korrupciós ügy, Vitézy viszont azt mondja, aki nem támogatja, az nem zöld politikus.

Több olyan pont is volt, ahol egymás szavába vágva vitatkoztak, itt jött el az egyik, mikor arról volt szó, ki mit mondott vagy nem mondott korábban, vagy hogyan változtatta meg a véleményét. Vitézy megkérdezte, kész-e megvonni a támogatást Horváth Csabától, mire Karácsony azzal vág vissza, Vitézy meg Fuzik Zsoltot ismeri jól, aki vádaskodik. Szerinte Horváth elkövetett egy hibát, futóbolond volt a főépítésze. Ebben kiegyeztek.

A törésvonalakról: Gulyás Márton megkérdezte, hogyan kezelnék a törésvonalakat főpolgármesterként, mire Vitézy arról beszélt, van egy 101 pontos programja, annak mentén akar dolgozni. Ebben világossá tette azt is, hogyan viszonyul a kormány több elképzeléséhez. Például, „Budapest nem lehet Kína játszótere”, és nem támogatja a maxi-Dubajt sem.

Az autós és közösségi közlekedésről: Vitézy arról beszélt, a közlekedésben sokszor futunk a várostervezés problémái után. Az agglomerációban autóba kell ülni, és hiányos a közlekedési rendszer. Vitézy azt mondja, az agglomerációban és a külső kerületben javítani kell a közösségi közlekedést, azzal lehet csillapítani a forgalmat. A HÉV és a villamosfejlesztésről beszél. Az útfelújítást is napirendre kell venni, most nagyon kevés felújítás történik. Ez most nem prioritás, erre nagyobb figyelem és több pénz kell. Nem ért egyet a járatritkítással. Nem átcsoportosítás volt, és csak akkor bukott meg a program, mikor kiálltak ellene, majd idézte a BKK vezér szavait, hogy a pulykákat sem kérdezik meg. Ezt most számon kérte Karácsonyon. Ő erre azt mondja a mondat szerencsétlen, és nagy stressz alatt, akinek nincs rutinja, tud rossz mondatot mondani, de a szakmai teljesítménye jó volt Walter Katalinnak.

A főváros költségvetési helyzetéről: Karácsony szerint a Covid, energiakrízis, kormányzati megszorítás 360 milliárdot vett el a költségvetésből, így érdemes nézni, mit újítanak fel. Egyetért azzal, hogy rossz állapotban van az úthálózat, meg a víziközműhálózat. Szóval ő nem tudja azt ígérni, mint Vitézy, hogy megtízszerezi a pénzt erre. Azt mondja, büszke arra, hogy az első Tarlós-ciklusban megegyezően tudták a járműparkot fejleszteni. Beszélt a Bubiról, a BudapestGO-ról, mint büszkeségről, és hogy az agglomerációs problémák kezeléséhez megkötötték a megállapodást a bérletekről, tarifarendszerről.

Kicsit vitatkoztak a Bubin, hogy mit mondott, kritizált. Az egész agglomerációra kell tervezni a közlekedést és sok minden mást is - mondja Karácsony. Mikor kinyílt ablak a megállapodás megkötésére, senki nem mondta az ellenzéki oldalon, hogy meglehet. Az első két havi adatok alapján pluszban van a főváros - mondta Karácsony, noha Vitézy korábban azzal számolt, 20 milliárdos veszteség lesz.

Karácsony azt mondta, lehetőséget kapott, mire Vitézy odavetette, Lázár kinyújtott kezét megláttad. Szerinte nehéz lesz ezt finanszírozni, de örül annak, hogy megvan a tarifaközösség. De tartja, hogy ez nem lehet Budapestnek jó anyagilag, hiszen sokan a bérletár felét fizetik.

Az érdekszövetség után lehet tovább menni, lehet regionális BKK-t csinálni, és újragondolni a térségre vonatkozó fejlesztéseket - vázolja Karácsony, és azt bizonygatja, hogy "jóban van" a kormánnyal bizonyos kérdésekben. Vitézy ebbe belekötött, és megint egymás szavába vágva vitatkoztak.

Nem azért van konfliktusos helyzetben a kormánnyal, hanem amikor lehet, tesz gesztust, és ezt képviseli a következő időszakban is. Reméli, a budapestiek nem adják el egy tál lencséért a szabadságot - mondja.

Lakhatási probléma: Karácsony kezdi a választ. A szuburbanizáció az ingatlanárakkal magyarázható. Ezért a város jövője azon a területen dől el, hogy tudnak-e megfizethető lakhatást csinálni rövid és hosszútávon. Nem nagyon volt lakhatáspolitika az elmúlt 30 évben. Ma nehéz helyzetből indulunk. A fővárosi önkormányzat lakásállománya mindig csökkent, most fordul a folyamat. Bízik benne, hogy érdemi változást hoz, hogy 20 milliárdot tudnak lakhatásra fordítani, zömmel uniós pénzből. Nem volt ekkora léptékű program, egy része a hajléktalanságból kikerülést segíti. 35 hajléktalan embernek tudtak lakást biztosítani, erre is büszke. A leggyorsabb előrelépést attól várja, hogy elindították a lakásügynökség modellt, aminek a lényege, hogy a tulajdonos bérbe adja a lakását a fővárosnak, így jóval olcsóbban jut albérlethez a bérlő, miközben a tulajdonos nem jut sokkal kevesebb pénzhez.

Vitézy arról beszél, hogy az ő programja 10 ezer bérlakást ígér. Vissza kell venni a kezdeményezést Budapesten a kormánytól, számít a magántőke bevonására. Karácsony azt mondta, ő is szeretne ennyi bérlakást, csak nem látja, hogy ezzel a kormánnyal hogy fog menni, hiszen a rozsdaövezetek állami kézben vannak. És pénz sincs rá. Karácsony itt azt mondja, ezt csak akkor lehet megtenni, ha új kormány lesz, akár 2026 előtt.

Újra a kormányról: Arról is vitáznak, ki mit érne el a kormánynál, Vitézy szerint van win-win együttműködésre tér, nem pénzt kell kérni, hanem területet. Számon kéri Karácsonyt, hogy Dobrev arról beszélt, nem támogatja, hogy az uniós pénzt megkapja az ország.

Karácsony szerint ez álkérdés, hiszen megvan az EU-val a megállapodás, azt be kell tartani.

A kormány tartsa be a megállapodást, jöjjenek az EU-s pénzek, ez az álláspontja - mondja Karácsony. Előtte azon vitáztak, ki melyik listára szavaz. Karácsony mondta, hogy ő szavaz a DK listára, viszont Vitézy még mindig nem tudta kimondani, hogy szavaz az LMP-re.

Tisztaság és biztonság: A következő témakörben Vitézy arról beszél, a külső kerületekben is meg kell honosítani, hogy 15 perc alatt minden lényeges dolog elérhető legyen, a bérletek árát nem szabad emelni, bár csökkentést nem vállal. A közösségi közlekedésben a tisztaságot és biztonságot javítani kell, erre irányul a BKK rendészet létrehozása, ami nem hajléktalanellenes intézkedés, hanem utasbarát. Hiába küldte el érte a fenébe Karácsony, ő kiáll mellette.

Karácsony a szociálpolitikáról beszél, hogy milyen vállalásokat vitt véghez. Adott rezsitámogatást, minőségi munkahelyeket adott a főváros, 70 százalékkal emelkedtek a bérek a "Budapest családban." A budapesti közművekről is beszélt volna, de az idő lejárt.

Vitézy arról beszélt, csökkent az önkormányzati rendészet létszáma, akik főként már csak bírságolnak és kerékbilincselnek. Inkább az kellene, hogy a járműveken legyen nagyobb biztonság. Itt megint beszél az általa tervezett rendészet létrehozásáról. Ennek az lenne a dolga, hogy érvényt szerezzen az utazási szabályoknak. Nem lehet senkit zaklatni, beszennyezni a járművet. Most magukra vannak hagyva a járművezetők és az utasok is.

A beruházásokról és a víziókról: Karácsony szerint baj, hogy a kormány terepasztalként tekint Budapestre, ahol a reprezentáló intézményekre fókuszál, és olyan beruházásokra költ, ami rontja a budapestiek életminőségét. Ezért olyan megállapodás kell, ami javítja a helyzetet. Van, ahol ellen kell állni. Bízik benne, hogy a Fudan helyett lehet Diákváros. Beszél arról is, hogy az atlétikai fejlesztésért cserébe komoly egészségügyi fejlesztés zajlott, bár csak a pénz fele jött meg.

Nem csak a belső kerületekre fókuszál a vezetés - mondja Karácsony, mire Vitézy közbevág, hogy ők is javították a közlekedést. A belváros élhetőségét kell javítani, hogy visszaköltözzenek az emberek, de a külvárosban is kellenek fejlesztések. Karácsony azt mondja, ahol nincs kötöttpályás közlekedés, ott jóval kevesebben használják a BKK-t, ezen is javítani kell.

EU-s forrásból 50 milliárdot fordítanak arra, hogy javítsák a közterületek minőségét. A rakpart megújítása benne lesz, néhány kiemelten fontos más belvárosi rész is, de ebből a pénzből olyan programot írtak ki a kerületeknek, aminek köszönhetően az egészséges utcák filozófiának megfelelően újulnak meg területek. Olyan bulihelyszín legyen, ahonnan nem akarnak hazamenni - vázolja Karácsony. Újragondolná a nagykörutat is, ami nem csak közlekedésfejlesztési kérdés.

Vitézy szerint is van dolog a Nagykörúttal, de a Rákóczi úton sokkal gyorsabb beavatkozás kell. Az egy sebhely, amin változtatni kell. A Budapest Brand helyett fontosabb lenne az útfelújítás. Beszél a maxi-Dubajról is, hogy élhető városrészt kell kiharcolni a kormánynál.

Olimpia: Vitézy szerint Budapest nem áll készen a megrendezésre, bár a sportinfrastruktúra jelentős része készen áll. Fontos, hogy a budapestiek támogassák. A kérdés rövidtávon nincs napirenden. Karácsony egyetért, a mai problémáktól fényévekre van az esetleges olimpiarendezés.

Klímaváltozás: Vitézy szerint küzdeni kell a klímaváltozás ellen, de a világot Budapesten nem váltjuk meg, nem mi vagyunk a legnagyobb szennyezők. Budapestet fel kell készíteni a klímaváltozás hatásaira, pl. árvízvédelem, vízelvezetés. Budapestet zöldíteni kell, fákat kell ültetni, árnyékossá tenni a közterületeket. Az Astoriánál lévő zebráknál aszfaltszigetek épültek. A kerületek most törik fel ezeket, és növényeket ültetnek. Vitézy megkérdezte Karácsonyt, mi a helyzet a zöldterületekkel? Karácsony szerint szürreális, hogy olyan valaki kéri számon, aki nem fejezett be semmit. Vitézy szerint ez nem így van. Karácsony szerint új városi parkot régóta senki nem hozott létre, ők igen, ilyen a Pünkösdfürdő park. Közterületi parkokat is létrehoztak. Büszke a fővárosi zöldterületekkel kapcsolatos szemléletváltásra, az új természetvédelmi területekre. A Fővárosi Vízműveket nem engedték át az államnak, bármekkora is volt a nyomás. A budapesti lakásállomány energia szempontjából is rossz állapotban van, elindítanak egy panelfelújítási programot, ami 2010-ben megállt. Vitézy szerint az állatvédelem is fontos, ezügyben semmi sem valósult meg, leszámítva, hogy Szabó Rebeka állatvédelmi biztos lett. Külön említett az ivartalanítási programot, új állatvédelmi központot, menhelyet.

Elektronikus jegyrendszer: Vizézy szerint az elektronikus jegyrendszer már régen működne, ha rajta múlna. Szemenszedett hazugságnak nevezte Karácsony azon korábbi állításait, hogy ez Vitázy miatt siklott ki. Karácsony szerint nem egy nemzetközi választott bíróság marasztalta el a projektet. A főpolgármester szerit ha ez most történt volna, akkor a kollégái már börtönben ülnének. Vitézy egyetért: börtönben lenne a helye annak, aki kisiklatta a rendszerint. Vitézy szerint a BKK 2015 és 2019 közötti vezérigazgatója, Dabóczi Kálmán a hibás. Karácsony szerint Vitézy úgy érzi, csak arról tehet, ami jó, a rossz dolgoknál elmismásolja a felelősségét. Vitézy szerint soha nem volt vizsgálat arról, hogy a közpénzekkel rosszul bánt volna.

Színes Budapest: Karácsony szerint Budapest egy csodálatosan sokszínű város. Három új kulturális intézményt újítottak fel, köztük egy összművészeti roma közösségi helyet. A Főváros saját zsebből finanszírozza azokat a színházakat, amikről úgy gondolja, hogy védelemre szorul. Vitézy is egy sokszínű és szabad városként őrizné meg Budapestet. A budapesti színházak meglévő szabadságából nem engedne, sőt. Fontos lenne, hogy bezárt épületeket, közterületeket kulturális célra hasznosítsák. Kivinné a kultúrát a külső kerületekbe is. Budapest múzeumait Budapesten tartaná, ellen akar állni Lázár Jánosnak, a közlekedési múzeumot nem engedné Debrecenbe vinni.

Jönnek a záróbeszédek.

Karácsony Gergely szerint a vita hasznos volt. Kiderült, miben értenek egyet, miben nem. Vitézy nem érzi, hogy felelősséggel tartozik azért, mi történt az elmúlt 14 évben. Az elmúlt ciklusban 255 milliárd forintot vett el a kormány, nem érti, Vitézy milyen pénzből valósítaná meg az ennél jóval többe kerülő programját.

Vitézy Dávid szerint a vita hasznos volt. Nem pártpolitikus akar lenne, hanem szakmai munkát akar folytatni. Minden korábbi döntéséért vállalja a felelősséget. A munkáját akkor tudja sikeresen folytatni, ha felhatalmazást kér a választóktól. A Fidesz a vidéki szavazóinak játszik, Karácsonyék ebbe az utcába sokszor belemennek, mini Karmelitát hozott létre. Ha Karácsonynak adnak bizalmat, akkor pár hét múlva ott tartunk, mint eddig.

(címlapi kép: Partizán)