Rengeteg helyzetet hagytak ki a meglepően jó hollandok, de hármat azért belőttek, így simán nyertek Románia ellen

foci
július 02., 17:55
Nyolcaddöntők
Románia
0
-
3
Hollandia
Vége
Donyell Malen 90+3'
Donyell Malen 83'
Cody Mathès Gakpo 20'
Nicolae Claudiu Stanciu 81'
Marius Mihai Marin 67'
Donyell Malen 90+4'
Denzel Dumfries 78'

15-20 perc kellett ahhoz, hogy a hollandok átvegyék az irányítást a hetedik nyolcaddöntőn, az első góljuk után azonban máris mérséklődött a nyitott kérdések száma. Annak ellenére, hogy az 1-0-s állás a végjátékig megmaradt, azaz időnként a tűzzel játszott a Koeman-csapat. A második találat viszont tényleg eldöntött mindent, a harmadikról nem is beszélve.

Bátran kezdték a meccset a románok, az első negyed órában minimum egyenlő erők küzdelme folyt a pályán, de ami a lényeg, sokkal mozgalmasabb volt a foci, mint amit az utóbbi napokban megszokhattunk – leszámítva a spanyolok továbbra is szuper produkcióját –, mind a két csapat kreatívan, gyorsan, gólra törően játszott, kicsit sem emlékeztettek a franciákra, a belgákra vagy a portugálokra.

Az első találatot a hollandok vitték be, a 20. percben Gakpo kapott labdát a jobb oldalon, beljebb húzódott, megcsinálta ugyanazt a cselt, amit az osztrákok elleni gólja előtt is, majd kilőtte a rövidet, Nita kapus beleérni tudott, hárítani nem, 0-1. A folytatásban kb. azonnal volt nagy helyzetük a románoknak az 1-1-hez, eltörték a labdát, ezt követően már egyáltalán nem tudtak nyomni az egálért. A hollandok átvették az irányítást, jellemző adat: a 42. percben 10-0 volt a szögletarány a javukra. Messze jobban mentek, mint eddig a tornán bármikor, más kérdés, hogy az összes helyzetüket kihagyták. Mindeközben bemutatta az Eb legszebb becsúszó szerelését Depayjal szemben a román Dragusin.

Az utolsó pár percben némiképp váratlanul feltámadtak a románok, jelentős lehetőségig mindazonáltal nem jutottak, de a játékrész ráadásában legalább beívelhették az első szögletüket ők is.

photo_camera Gakpo gólt szerzett, örül neki, az egész holland csapattal karöltve Fotó: MAHMUT SERDAR ALAKUS/Anadolu via AFP

A második felvonás elején is a jó foci dominált, főleg a továbbra is roppant agilis hollandok részéről, egymás után jöttek a helyzetek, mindet nem is soroljuk, Van Dyke kapufát fejelt, Nita nagyokat védett, többek között az ezúttal középen felfutó Gakpo lövése alkalmából. Utóbbi szerzett egy újabb gólt is egészen közelről a 63. percben, ezt nem adták meg les miatt.

A folytatásban is Hollandia dominált, de az összes momentum elpuskázódott továbbra is, nem tűnt egészen lehetetlennek, hogy a románok valahogy találjanak egy gólt. Ám ehhez sem elég energikusak, sem elég koncentráltak nem voltak. Így az történt, aminek a dramaturgia alapján történnie kellett: jött a második. Ez is Gakpo érdeme volt, nem hagyta kigurulni a labdát, az alapvonalon tartotta meg, középre tette, Malennek csak be kellett passzolnia a 83. percben. Ami a hosszabbításban történt, már a hab volt a tortán, Malen vágta be a jobb alsóba.

Hollandia összességében nyilvánvalóan szintet lépett, ez után a 3-0 után akár a végső győzelemre esélyesek között is számolni kell vele.

90+4' Donyell Malen
90+3' Donyell Malen
90+2' Daley Blind
Memphis Depay
88' Darius Dumitru Olaru
Nicolae Claudiu Stanciu
84' Wout Weghorst
Cody Mathès Gakpo
83' Donyell Malen
81' Nicolae Claudiu Stanciu
78' Denzel Dumfries
72' Denis Alibec
Ianis Hagi
72' Alexandru Cicâldău
Marius Mihai Marin
72' Valentin Mihai Mihăilă
Denis Mihai Drăguş
69' Mickey van de Ven
Nathan Aké
69' Joey Veerman
Jerdy Schouten
67' Marius Mihai Marin
63'
46' Donyell Malen
Steven Bergwijn
38' Bogdan Racovitan
Vasile Mogoș
20' Cody Mathès Gakpo