Magyarországon rendezhetik meg az Európai Politikai Közösség következő csúcstalálkozóját

POLITIKA
július 18., 21:56

Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi, jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs végén Keir Starmer brit miniszterelnök. Az egynapos találkozón 46 ország vett részt, a két fő témakor Ukrajna támogatása, illetve az illegális bevándorlás elleni közös fellépés volt.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Starmer elmondta, a bevándorlás ügyével kapcsolatban úgy döntöttek, az Egyesült Királyság 84 millió font értékben (nagyjából 39 milliárd forintot) indít humanitárius programot Afrikában és a Közel-Keleten.

Starmer a támogatásáról biztosította az eseményen szintén jelen lévő Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. „Ukrajna minden egyes nap azért harcol, hogy megvédje nemcsak az ukrán népet, hanem az európai népet” – mondta, majd megígérte, hogy addig támogatják az országot, amíg csak szükséges.

Magyarország az elmúlt napokban Orbán Viktor békemisszióját követően erős kritikákat kapott. A mostani találkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra utalt, hogy az Európai Uniónak meg kell tudnia oldani a problémáit Magyarország nélkül is.

Orbán a csúcstalálkozón azt mondta, „a mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene”. (via MTI)

Kiemelt videóink