A NATO főtitkára szerint a szövetség túlélne egy második Trump-elnökséget

külföld
július 19., 12:48

Európának nem szabad olyan önbeteljesítő jóslatokkal előállnia, hogy a NATO összeomlana, ha Donald Trumpot ismét megválasztanák az Egyesült Államok elnökének, mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

photo_camera Stoltenberg és Trump egy asztalnál 2019-ben. Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

A főtitkár szerint, ha megválasztják Trumpot, a világ vezetőinek hasonlóan kell kapcsolatot építeniük, mint 2016-ban, írja a Guardian. „Négy éven át dolgoztam vele” – mondta Stoltenberg, aki szerint négy év alatt a katonai szövetség erősödni tudott.

Felhozta, hogy 2014-ben még csak két tagállam volt képes elérni a GDP-arányosan meghatározott 2 százalékos védelmi kiadásokat. Donald Trump fenyegetésére azonban az országok belehúztak, és mostanra 31-ből 23 ország teljesítette az elvárást – köztük Magyarország, amivel a védelmi miniszter tavaly hosszasan büszkélkedett.

photo_camera Fotó: STEFAN ROUSSEAU/AFP

Több európai vezető is aggodalmának adott hangot egy lehetséges újabb Trump-elnökség miatt, miután a volt elnök bejelentette, hogy az a James David Vance szenátor lesz a novemberi választásokon induló alelnökjelöltje, aki korábban azt mondta, nem nagyon érdekli, mi fog történni Ukrajnával. Vance a héten azt is elmondta, hogy többé nem küldenének feleslegesen amerikai katonákat a tengerentúlra.

Stoltenberg szerint az Egyesült Államok a NATO-ban marad, hiszen a szövetség tagjai a világ teljes katonai erejének a felét képviselik – igaz, ennek a félnek a felét az Államok adják.

Stoltenberget október 1-től Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök követi a NATO élén.

Kiemelt videóink