Szijjártó felhúzta magát Zelenszkij beszédén

POLITIKA
július 19., 12:57

„Itt vagyunk mi, akik hajlandóak és elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy beszéljünk arról, hogy békét kell teremteni. És akkor Ukrajna elnöke minősíthetetlen szavakkal illeti a magyar miniszterelnököt. Ezt nagyon nehezen tudom elfogadni, feldolgozni, türtőztetni magam, hogy ne használjak durva kifejezéseket” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV kérdésére.

photo_camera Fotó: DANIL SHAMKIN/NurPhoto via AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csúcstalálkozóján kritizálta Orbán Viktor békemisszióját európai vezetők és védelmi miniszterek előtt. Az ukrán elnök azt mondta, érdemes lenne az EU-s problémákat azok nélkül megoldani, akik az európaiak háta mögött akarnak megoldani bizonyos kérdéseket.

Szijjártó megerősítette, amiről Orbán pénteki interjújában is beszélt, miszerint a békemisszió folytatódni fog. A külügyminiszter szerint ha nem sikerül hamarosan békét teremteni, akkor az eddigieknél is brutálisabb helyzet alakulhat ki a frontvonalon. „Nehogy egyszer csak azt lássuk, hogy egész Európa lángba borul” – mondta Szijjártó, aki szerint Ukrajna elnöke belerángatná a NATO-t a háborúba.

Az EPC-csúcson Orbán azt mondta, hogy „a mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene”.

Több EU-s ország vezetője, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság csütörtökön megszavazott elnöke is kritizálta a magyar kormányt Orbán Viktor békemissziója miatt. A kritikák szerint a diplomáciai kirándulás Oroszország érdekeit szolgálta, és Orbán visszaélt a soros elnökséggel, mivel azt a látszatot keltette, hogy az EU nevében tárgyalt. A kormány tagadta, hogy az Orbán EU nevében tárgyalt volna.

Kiemelt videóink