A kenyér lelke, kemencepornó, vadkovász

podcast
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Ajándékozás

Cikkek ajándékozásához Közösség vagy Belső kör csomagra van szükséged.

Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be! Ha még nem, válassz a csomagjaink közül!

Adalékmentes szép napot kívánunk minden drága hallgatónak! A jelenleg szabadságon tartózkodó Borízű hang helyett a közelgő gusztushúsz apropóján is kenyérügyi, kézműves beszélgetés kerül sorra az alábbiakban Miklós Mihály sérelmére. Mihály aka. Misi londoni segédoperatőrködés alkalmával ismerkedett meg a hagyományos eljárással, nagy gonddal elkészített, jó minőségű pékáruk színes, szagos, foszlós világával, majd hazatérve (kisvártatva) kísérletezgetni kezdett, 2009-ben pedig elindította saját vállalkozását, a Marmorstein pékséget. A név a dédpapáé, akinek – mit tesz isten! – a háború előtt péksége volt Esztergomban.

Innen indulunk (mint zúgó vihar).

  • 01.45 Kézműves vagy adalékanyagmentes? Esetleg kisüzemi?
  • 04.30 Amerika élen jár. A tömegtermékek elsilányításában is. Ahol a legfejlettebb a civilizáció, ott a legrosszabb a kenyér.
  • 08.00 Amerikában a liszt is más. Kanada a gabonaparadicsom.
  • 09.50 Mi voltunk az első kézműves pékség. 2010. Kenyér lelke augusztus 20-án.
  • 14.00 A covid javította az emberek kenyérízlését.
  • 15.25 Szily Laci is rájött, hogy nem süthet minden nap kenyeret.
  • 19.00 És jöttek az adalékanyagok. Tej helyett tejpor, tojás helyett tojáspor, vaj helyett margarin. TÉRFOGATNÖVELLŐ! JOKER!
  • 21.30 A sütőipar lemaradt a gasztroforradalomról. 2010-ben a Costes már Michelin-csillagot kapott.
  • 26.00 Árérzékeny ország vagyunk, miért ilyen drága a kenyér?
  • 31.15 A kenyérnek nincs ára. Az ipari kenyerek jobban drágultak, mint a kézművesek, csökkent az árkülönbség.
  • 34.00 Be-e rúgják végre a szupermarketek kenyerespultjait?
  • 35.00 Magyarország nemzetközileg jól áll kézműves kenyérben. Bécs lemaradt.
  • 38.30 A szupermarketpékségeket bezárják.
  • 39.30 A nagyüzemi pékségekre is nagy hatással volt a kézműves mozgalom, egyre többen sütnek rendes kovászos kenyeret.
  • 42.30 Öt százalék alatt. A piac húsz-harminc százalékáig is el lehetne menni, igény van.
  • 44.40 Napi egy tonna péksütemény. Nyolcvan-kilencven terméktípus.
  • 48.00 A magyar Baker Street.
  • 49.50 Kemencepornó. Fatüzelés. A katalánok a kemenceépítés braziljai.
  • 57.15 Az albán pékségek termékeit az teszi vonzóvá. Minőségben nincs nagy különbség.
  • 65.45 Lesz védjegy a magyar kézműves kenyérre.
  • 67.30 A jó liszt nyomában.
  • 79.00 Könnyebben emészthető.
  • 81.00 No munkaerő. Nyelvtudás nélkül is elhúzhatsz Nyugatra.
  • 85.00 Ez nehéz fizikai munka. Sehol sincs kézművespék-kélpzés. A cél, hogy legyen.

A Borízű hangnál megszokott eljárásrend. Tehát keddig csak előfizetők, közülük is csak a Közösség és a Belső kör csomagok tulajdonsai hallgathatják. Keddtől lesz elérhető az ingyenes verzió. Az előfizetős podcastok kezelése a lejátszókban: 444.hu/pod

Csatlakozz most kedvezménnyel a Körhöz, hogy elérd minden műsorunkat!

Ezt az adást csak Belső kör és Közösség csomagjainkkal érheted el. Légy része a közösségünknek,
segítsd a 444 működését!

Már előfizetőnk vagy?
Jelentkezz be!
Legfrissebb podcastjaink

Van-e egyáltalán olyan, hogy kínai konyha?

Podcastunkban Vida Kata pszichológus, gasztroblogger beszélgetett Lu Boennel, a 101 étteremcsoport alapító tulajdonosával gyerekkoráról, a Ramenka és a 101 Bistro alapításáról, és arról, hogy mitől lesz autentikus egy kínai étel.

444.hu
podcast

Borízű hang # 248: Levillog a Két Mackó [H]

Bede Márton elmagyarázza a kínai konyha legnagyobb gurujának a hortobágyi palacsintát. Tartsunk már jobbra az autópályán! Cinikus békebrókerek. Már alig virul a fityula, fogynak a szóvicces filmcímek.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Ami a nagy vállalati vagyonok hatékony működtetéséhez elengedhetetlen: mi az a kontrolling és kinek kell egyáltalán?

A hazai vállalatok jelenleg nem profittermelő eszközként használják a kontrollingot, hanem aktuális helyzetük leírására, a múltbeli adataik értelmezésével. Podcastunkban arról beszélgettünk, hogyan lehetne ezt másként csinálni.

Diószegi-Horváth Nóra
támogatott tartalom

Nem csak talpon maradni, de fejlődni is: kinek és mire jó a kontrolling?

Podcastunkban többek közt arra keressük a választ, lehet-e egyáltalán tervezni még a választások előtt, mire készülhetnek a vállalatok, és hogyan lehet sikerrel megoldani jövőbeni kihívásokat.

Diószegi-Horváth Nóra
támogatott tartalom

Borízű hang #246: Eddig, és ne tovább! – A borizuhang.hu és az Országos Kamupárt-klaszter a kínai csirkeláb mellett, a szaunázóbűnözés ellen [rövid verzió]

Hétfő van, szabad a Borízű! ByeAlexet kipécézték, Orbán kínaiban, nyugdíj helyett Himars, felszólalás a szaunázóbűnözés ügyében, kamupárt-spektrum és -klaszter, utolsó elsőzők, egy kupica Salmiakki, csak az íze kedvéért, szmog. Ja, és lesz élő! (De Orbán gépén ki a Leslie Nielsen?)

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast