Nem volt csodaszer az idei felvételin az MCC-s pluszpont

belföld
július 29., 16:44

Idén először a felsőoktatási intézmények is dönthettek arról, hogy a felvételi eljárásban miért hány pluszpontot adnak, a lehetséges 500-ból 100-nak a sorsáról határozhattak saját hatáskörben. A pluszpontok nagyjából ugyanazokért járnak, mint eddig a többletpontok: nyelvtudás, sporteredmény, korábbi végzettség, tanulmányi versenyek, ilyesmik.

Volt azonban egy olyan intézményi többletpont-lehetőség, ami különösen felkeltette a közvélemény érdeklődését: a kormányközeli MCC-s végzettségért járó. Októberben derült ki, hogy lesz ilyen lehetőség, de akkor még nem lehetett tudni a részleteket.

Az MCC-ről mi is sokat írtunk: a tehetséggondozóként indult intézmény portfóliója mára politikai előadásokkal töltött fesztiváltól Tucker Carlson meghívásán és a Libri könyvkiadó birtoklásán át a brüsszeli softpowertevékenységig terjed, a Gellérthegyen éppen épül az új központja, persze mindeközben az eredeti tevékenységét, a tehetséggondozást is csinálja – rendszeresen fellángol a vita, hogy ezt politika- és ideológiamentesen teszi, vagy „fideszes janicsárképzőként” működik.

Idénre az MCC csak a győri Széchenyi István Egyetemmel (SZIE) tudott megállapodni saját képzése intézményi többletpontként való érvényesítéséről, jövőre ez már jóval több egyetemen fog működni. Az MCC honlapján lévő tájékoztatás szerint Debrecenben, Miskolcon, Pécsen és Szegeden is lesz hasonló lehetőség.

Szintén az MCC honlapján olvasható, hogy a SZIE-n 20 pontot ért idén az MCC középiskolás programbizonyítványa, és az, hogy ezt a bizonyítványt hogyan lehetett megszerezni (pdf nyílik).

Megkérdeztük a győri egyetemet, van-e adatuk arról, hogy hány hozzájuk felvételiző érkezett MCC-s pluszpontokkal, és ők milyen arányban jártak sikerrel.

Az egyetem azt írta, 11 felvételiző érvényesített intézményi pluszpontot MCC-s képzéssel, közülük 6-an nyertek felvételt.

„Ők valamennyien e pluszpontok nélkül is bekerültek volna egyetemünkre, tekintve, hogy egy vagy két emelt szintű érettségivel, valamint közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgával is rendelkeztek” – írta az egyetem, hozzátéve, hogy 4409 elsőévest vettek fel.

Megkerestük az MCC-t is, ők azt írták, jelenleg több egyetemmel is tárgyalnak,

minden egyetemi képzést nyújtó város felsőoktatási intézményével törekszenek az együttműködés kialakítására.

Azt is írták, hogy nincs olyan jellegű adatuk az idei felvételiről, mint amiről mi kérdeztük őket. „A Mathias Corvinus Collegiumnak nincs információja arra vonatkozóan, hogy mely MCC-s diák jogosult a programbizonyítványa alapján többletpontra” – fogalmaztak válaszukban.

Kiemelt videóink