Az ukrán katonai hírszerzés azt állítja, részt vettek a rajtaütésben, ami megölte az orosz Wagner-csoport harcosait Nyugat-Afrikában

külföld
július 30., 11:32

Az ukrán katonai hírszerzés azt állítja, hogy részt vett abban a rajtaütésben, ami megölte az orosz Wagner-csoport harcosait a nyugat-afrikai Maliban, több ezer kilométerre az ukrajnai frontvonaltól – írja a Guardian.

photo_camera Fotó: SOULEYMANE AG ANARA/AFP

A Wagner-csoport vezetéséhez kapcsolódó Telegram-csatorna hétfőn ismerte el, hogy valóban súlyos veszteségeket szenvedett a múlt heti mali harcok során. Mint írták, a Wagner és a mali fegyveres erők öt napon át „heves harcokat vívtak” a tuareg szeparatista erők és dzsihádista csoportok koalíciója ellen, akik nehézfegyvereket, drónokat és öngyilkos merénylőket vetettek be. A Telegram-bejegyzés szerint számos Wagner-harcos, köztük egy parancsnok, Szergej Sevcsenko is meghalt.

Ezután Andrij Juszov, az ukrán GRU katonai hírszerző ügynökség szóvivője hétfőn azt mondta, hogy „a lázadók szükséges információkat kaptak, és nem csak információkat, amik lehetővé tették a sikeres katonai műveletet az orosz háborús bűnösök ellen”. Juszov ugyanakkor nem közölte, hogy ukrán katonák részt vettek-e a harcokban, vagy jelen voltak-e az országban. Azt mondta, hogy az ügynökség „egyelőre nem fog a részletekről beszélni, de lesz még több is”.

A mali kormány több mint egy évtizede harcolt az ország északi részén különböző felkelések ellen, majd segítséget kért a Wagner-csoporttól, miután 2020-ban egy katonai junta átvette a hatalmat. Tavaly májusban az Egyesült Államok szankciókat rendelt el a Wagner mali vezetője ellen, azzal vádolva a csoportot, hogy az ukrajnai háborúhoz szükséges katonai felszerelések átadására használta ottani működését.

A Kyiv Post hétfőn közzétett egy fényképet, amin szerinte mali lázadók ukrán zászlót tartanak a kezükben, és amit szerinte egy kijevi védelmi forrás hitelesített. A képet nem lehetett függetlenül ellenőrizni. Az ukrán erők vélhetően Szudánban is aktívak, egy másik olyan helyen, ahol a Wagner-csapatok erősen részt vettek a harcokban, ami újabb jele annak, hogy Kijev Moszkvával folytatott harca globális dimenziót öltött.

„Moszkva számára az afrikai országok, ahol Wagner jelen van, csak egy érdekeltségi zóna, ami lehetővé teszi számára, hogy nyersanyagokhoz - aranyhoz, gyémántokhoz, gázhoz és olajhoz - jusson, a pénz pedig az orosz agresszió finanszírozására megy” - mondta Szerhij Kuzan, a kijevi Ukrán Biztonsági és Együttműködési Központ igazgatója, magyarázva, hogy Ukrajna miért akarhatja célba venni Wagnert Afrikában.

Hozzátette, hogy a rajtaütéseknek további előnyei is vannak Kijev számára: „likvidálják” a Wagner legtapasztaltabb harcosai közül néhányat, és csökkentik a csoport általános katonai potenciálját, valamint bosszút állnak az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért.

Kiemelt videóink