Eltört a sín, teljesen leállt a forgalom a dél-balatoni vasútvonalon

közlekedés
augusztus 24., 13:34

FRISSÍTÉS: A MÁVinform szerint újraindulhatott a vonatforgalom Szabadbattyán és Kiscséripuszta között, az érintett szakaszon a pályahiba végleges helyreállításáig a vonatok 20 km/órás sebességkorlátozás mellett biztonságosan közlekedhetnek. A dél-balatoni vonalon fokozatosan áll helyre a menetrend, a megváltozott szerelvényfordulók, illetve a vonattorlódások miatt szombat éjfélig továbbra is jelentős késésekre és járatkimaradásokra kell számítani.

Szombat délben eltört a sín Szabadbattyán és Kiscséripuszta között, így leállt a forgalom a dél-balatoni vasútvonalon. A MÁV pótlóbuszokkal szállítja az utasokat Székesfehérvár és Lepsény között.

A MÁVINFORM szerint a pályahiba elhárítása az éjszakai órákig eltart, ezért a dél-balatoni vonalon vasárnap hajnalig

  • pótlóbuszos átszállásra,
  • rövidebb útvonalon közlekedő vonatokra,
  • jelentős késésekre,
  • és 1-2 órával hosszabb eljutási időre kell számítani.

Emiatt a Budapest-Nagykanizsa/Keszthely szakaszon minden vonat helyjegy váltása nélkül igénybe vehető.

Egy olvasónk információi szerint a Déli Pályaudvarról induló óránkénti vonatokat annak ellenére indítják el, hogy tudják, Székesfehérvárnál le kell szállítani az utasokat síntörés miatt. Olvasónk szerint az utasok erről tájékoztatást nem kaptak előzetesen, csak mikor már elindult a vonat.

Székesfehérvárnál 2 vonatnyi ember tömörült össze, ahol olvasónk szerint egy MÁV-nál dolgozó diákmunkás kiabált néhány infót. „A 37 fokos déli napsütés sem kedvezett a közhangulatnak, különösen akkor, mikor kiderült, hogy ennyi emberre 2 pótlóbuszt küldtek. Akik felfértek, elmentek, akik nem, további tájékoztatás nélkül maradtak” - írja.

Ezután ismét előkerült a diákmunkás, aki arról tájékoztatta az utasokat, hogy elmehetnek egy vonattal Csajágig, onnan Lepsényig pótlóbusszal, onnan pedig már működnek a sínek a Balaton déli partján.

Pótlóbuszra várakozó utasok Székesfehérváron
photo_camera Pótlóbuszra várakozó utasok Székesfehérváron Forrás: VEKE/Facebook

A dél-balatoni vasútvonal nyáron az ország második legfontosabb vasútvonala. Az InteCityk óránként közlekednek rajta, de egyéb vonatok is használják. A pályahiba miatti pótlóbuszozás több ezer utas életét nehezíti meg az utolsó nyári hétvégén.

Lázár János építési és közlekedési miniszter és a MÁV másfél hete ismét a hírek középpontjában van. A miniszter augusztus 16-ai sajtótájékoztatóján a magyar vasút megreformálását ígérte, többek között 500 kilométernyi vasútvonal felújításáról beszélt.

Két nappal később azonban a 444 megírta, hogy Lázár pár héttel a sajtótájékoztatója előtt elrendelte a komlói vasútvonal városon belüli szakaszának elbontását. A minisztérium ezt később tagadta, szerintük csak a vasúti pálya kiváltásának vizsgálatát rendelték el, az ügyben pedig még nem született döntés.

A Magyar Közlekedési Klub (MKK) pedig nyílt levélben követelte Lázártól, hogy azonnal rendezze a Pápa-Csorna-vasútvonal kamu sebességkorlátozásainak ügyét, és kérje számon a szabotázsért felelős személyeket. A MÁV tagadta a civil szervezet állítását, amit rémhírterjesztésnek minősített.

Kiemelt videóink