A Madách igazgatóját felmentő Maruzsa szerint a kormány nagy mozgásteret hagy az iskoláknak

belföld
augusztus 30., 12:52

A kormányzat nagy mozgásteret adott az iskolák vezetőségének - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a mobiltelefonok iskolai kitiltásával kapcsolatban két nappal azután, hogy felmentették a Madách Imre Gimnázium igazgatóját a mobilok miatt.

photo_camera Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár Fotó: Németh Dániel/444

Maruzsát a tanévkezdés apropóján szólaltatták meg a Kossuth Rádió rggeli műsorában, ő pedig arról beszélt, hogy a tanulókat érintő legfontosabb változás szeptembertől a mobiltelefonok iskolai használatának a korlátozása lesz. Mint mondta, az intézkedéstől azt várják, hogy ösztönzőleg hat majd a tanulási eredményre és a diákok egymás közötti társas kapcsolatokra.

"A gyakorlatban az iskolák házirendje szabályozza majd, milyen módon gyűjtik be, hol tárolják és a tanítási nap végén hogyan adják vissza a készülékeket a diákoknak, a végrehajtás területén a kormányzat nagy mozgásteret adott az iskolák vezetőségének"

- állította Maruzsa Zoltán, ismertetve a rendelkezést, hogy egészségi okból az igazgató adhat kivételt a korlátozás alól, a pedagógiai célú eszközhasználatról a tanórákon pedig az adott tanár dönthet.

Mészáros Csabát, a Madách igazgatóját szerdán mentette fel a BM, Maruzsa minisztériuma. Arra hivatkoztak, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt". Az előzmény, hogy a Madách nevelőtestülete arról tájékoztatta a szülőket, hogy náluk nem kell majd leadni a mobilokat, mert azokat pedagógiai okból bármelyik tanórán kellhet használni.

A gimnázium a kormányrendelet kivételeket megengedő paragrafusára utalt, ami akár egész évre is megengedi, hogy a pedagógus engedélyezze az eszközhasználatot, így nem világos, hogy a minisztérium hol lát azonnal hatályú kirúgást érő jogsértést, ez a BM 444-nek küldött válaszából sem derült ki konkrétan.

photo_camera Demonstráció a Madách imre Gimnázkium előtt Fotó: Kristóf Balázs/444

A felmentett igazgató mellett szerda este a gimnázium előtt tartottak szolidaritási demonstrációt, és hétfőre tüntetést hirdettek a Belügyminisztérium épülete elé is.

Mészáros Csaba utolsó igazgatói bejegyzésben azt írta, hogy Maruzsának (akinek egyébként a gimnáziumba jártak a lányai) már augusztus 22-én elmondta, hogy a végül a felmentéséhez vezető közleményt kitették. Akkor (és később sem) neki nem volt ellenvetése, mert „milyen mesteri a rendelet, hogy ezt is engedi” - írta. Maruzsa Zoltán tagadja, hogy pontosan tisztában lett volna azzal, hogy a Madách Imre Gimnáziumban szeptembertől nem fogják elvenni a diákok mobilját.

Kiemelt videóink