Észak-Korea újraindítja a turizmusát, de Kínán múlik, hogy sikerrel jár-e

külföld
szeptember 01., 10:54

Közel ötéves szünet után újra fogad turistákat Észak-Korea. A külföldiek decembertől a hegyvidéki Szamdzsijon városába látogathatnak, de a kínai utazási irodák szerint hamarosan bővül majd a kínálat, és többek között a főváros, Phenjan is megnyílik a turisták előtt.

A kommunista ország 2020 elején zárta le teljesen a határát, attól tartva, hogy a külföldiek behozzák a koronavírust, ami mélyütést mérhet az egyébként sem túl ellenálló észak-koreai egészségügyre. A döntés óriási sokkot okozott a négy évtized alatt fokozatosan kiépülő turisztikai szektornak, a veszteséget 175 millió dollárra becsülték.

Apáról fiúra

A turizmus fejlesztését az ország első elnöke, Kim Ir Szen kezdte meg az 1980-as években. Létrehozták az országos turisztikai hivatalt, valamint csatlakoztak az ENSZ turisztikával foglalkozó világszervezetéhez is. A munkát az államalapító örökös elnök fia, Kim Dzsongil folytatta.

Az új elnök legfőbb turisztikai projektje a Kumgang hegy megnyitása volt a dél-koreaiak előtt. Az azonos nevű nemzeti park területén található, dél-koreai határhoz közeli, 1638 méteres hegycsúcsot közel 2 millió dél-koreai turista látogatta meg 1998 és 2008 között. Kim Dzsongil emellett diplomatákat küldött Madridba, a turisztikai világszervezet központjába, hogy az észak-koreai turisztikai szakemberek nemzetközi tapasztalatokat gyűjtsenek.

Kim Dzsongil 2007-ben
photo_camera Kim Dzsongil 2007-ben Fotó: KCNA/KNS/AFP

A szektor fejlesztését az ország harmadik vezetője, a 2011-ben elnökké váló Kim Dzsongun is folytatta. A fiatal politikus kiforrottabb stratégiával vágott neki a munkának, mint apja és nagyapja. Terve három pilléren alapult.

Egyrészt az állam elkezdett komoly pénzeket fektetni a turisztikai infrastruktúrába, másrészt központi képzést hozott létre a turisztikai szakemberek számára. Emellett pedig arra is odafigyelt, hogy diplomatái továbbra is aktívak legyenek a turisztikai világszervezetben, és mindent megtegyenek a külföldi turisták országba csábításáért.

Kim Dzsongun időzítése nem volt véletlen. A kelet-ázsiai úti célok népszerűsége robbanásszerű növekedésnek indult, a trendet pedig Észak-Korea is meg akarta lovagolni. A turizmus megbízható és stabil devizaforrást biztosított az izolált rezsim számára, a növekedést pedig a szankciók sem hátráltatták, mert a turizmus egyike azon kevés ágazatnak, amit még nem érint az ENSZ szankciórendszere.

A növekedés évei

Kim Dzsongun terve működött, az észak-koreai turizmus is növekedésnek indult. Bár hivatalos statisztikai adatok nincsenek, a Koreai Tengerészeti Intézet becslése alapján 2014-ben 100 ezer külföldi látogatott az országba, közülük 95 ezren Kínából, 5 ezren nyugati országokból érkeztek. A becslés szerint a turisták 30,6 és 43,6 millió dollár közötti bevételt generáltak a rezsimnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.