Karácsony pályázatot ír ki az önkormányzati cégek vezető és ellenőrző testületeinek pozícióira, ráadásul 50 helyett csak 18 ilyen hely marad

POLITIKA
szeptember 05., 13:53

Karácsony Gergely nyílt pályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat gazdasági társaságainak igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjaira, a cégvezetőkre és az ötödik kerületi parkolás-ellenőrzési munkacsoport fővárosi tagjaira, írta csütörtöki közleményében az önkormányzat.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

A hvg.hu írt előzőleg arról, hogy az eddigi gyakorlat az volt, hogy a közgyűlési erőviszonyok alapján osztották el a céges pozíciókat, vagyis amelyik pártnak nagyobb frakciója volt, az több igazgatósági és felügyelőbizottsági posztra jelölhetett embert, sok esetben nem szakmai, hanem káderpolitikai alapon. A megváltozott közgyűlési viszonyok azonban a lap szerint változtatásra kényszerítik a főpolgármestert, a pozíciókba már nem lehet csak úgy beülni.

A pályáztatás mellett további változás, hogy jelentősen, közel kétharmaddal csökkentik az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok számát, 50 helyett 18 ilyen pozíciót írnak ki. A szakmai tapasztalat is feltétel lesz: mind az igazgatósági, mind a felügyelőbizottsági tagság feltétele, hogy a pályázó „gazdasági, jogi vagy a cég főtevékenysége szerinti szakirányú, osztatlan képzésben vagy egyetemi képzésben szerzett” oklevéllel, azaz szakirányú végzettséggel rendelkezzen. Az igazgatósági tagságnál szigorú pályázati követelmény lesz a 3 év vezetői gyakorlat, aminél előny, ha közszolgáltató társaságnál szerezte a pályázó.

Lesz női kvóta is, Karácsony a közlemény szerint a személyi javaslatait úgy fogja megtenni, hogy az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok legalább harmada nő legyen.

A Tisza pártos Magyar Péter erre reagálva a Facebookon azt írta, szerinte látszatdöntésről van szó. „A frakciókkal történő előzetes egyeztetés nélkül. Úgy, hogy a valódi cégvezetőket a helyén hagyná. És az IG-FB helyekre már várja a régi gárda embereinek pályázatát. És még mindenkit kinevezne az új közgyűlés megalakulásáig, annak jóváhagyása nélkül. A Tisza Párt ehhez nem fog asszisztálni.”

Vitézy Dávid vesztes főpolgármester-jelölt szerint is csak „látványpékség” a pályáztatás: „A főpolgármester kapkodva, még a szeptember végén záruló fővárosi ciklus utolsó heteiben akarja a pályázatokat lezavarni – a búcsúzó MSZP–DK-többségű közgyűléstől eredő felhatalmazásával visszaélve. Ebből következően erős a gyanú, hogy a választók által kisebbségbe szorított, Budapestet eddig vezető gazdasági és politikai elit hatalomátmentési kísérletét látjuk itt, azzal a mázzal leöntve, mintha épp az ellenkezője történne.”

Kiemelt videóink