Orbán 130 pontjában tavaszi megszorítócsomag köszön vissza

gazdaság
szeptember 24., 06:02

A csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg „A Kormány 1291/2024. (IX. 19.) Korm. határozata kormányhatározatok felülvizsgálatáról” címmel egy 130 pontos lista arról, hogy a kormány hány ponton tervez költségvetési intézkedéseket, beavatkozásokat. A felsorolással mintegy harminc kormányhatározatot vontak vissza, és további nagyjából százat módosítottak.

Az intézkedések konkrét pénzügyi hatásairól ez a csütörtöki kormányhatározat a legtöbb esetben nem írt, de voltak kivételek. Így például a zalaegerszegi északi ipari parki közműfejlesztéshez 6,017 milliárd forint helyett 2,9 milliárdot adnak, a kistelepülési önkormányzati rendezvények támogatást 86 millióról 17 millióra csökkentették, 127 millióról 77 millióra vágták le a Hagyományok Háza filmarchívuma digitalizálásának támogatására szánt összeget.

A visszavont kormányhatározatok – például a Sorsok Háza Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelyéről szóló 2018-as döntés, a MÁV-ot érintő vagy éppen a klinikai vizsgálatok és az orvostudományi kutatások intézményrendszerének továbbfejlesztéséről szóló 2020-as kormányhatározatot visszavonó pontok – szintén egyértelműen azt jelezték, hogy ez a kormányhatározat egy költségvetési kiigazítást szolgáló döntéssorozat, mint az imént felsorolt, tételes összegeket is tartalmazó néhány pont.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.