Vitézy benyújtotta a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó javaslatot

POLITIKA
október 01., 12:05

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén nyújtotta be Vitézy Dávid a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó javaslatot. A rendelkezés értelmében az önkormányzati rendészet munkatársainak az év minden napján, huszonnégy órás készenlétben kéne felügyelnie a járatokat a főváros kritikus pontjain, vonalain.

A Fidesz-KDNP frakció és Szentkirályi Alexandra is hasonló javaslatot nyújtott be.

A júniusi önkormányzati választáson Vitézy egyik legfontosabb kampánytémája volt, hogy tenni kell valamit a budapesti 4-6-os villamoson utazó hajléktalan emberekkel. „Minden nap tömegközlekedem, szerencsésebb és kevésbé szerencsés környékeken is. Budapesten sok olyan jelenség elharapódzott az elmúlt években, amik egyébként nem is kizárólag szociális hátterűek, vagy nem lehet csak erre fogni. Egyre nagyobb számban fordulnak elő atrocitások a járműveken” - mondta a BKK-rendészetről Vitézy májusban a 444-nek.

Karácsony Gergely a választások előtt nekünk adott interjúban hangulatkeltésnek nevezte az ötletet, a hajléktalanság és az erőszak összemosását pedig „iszonyatosan káros, a lelkek mélyébe belehatoló és pusztító propagandának”.

link Forrás

Vitézy javasolja a közgyűlésnek, hogy a BKK és a rendészet működtessen közös diszpécserszolgálatot - ami a járművekre felszerelt kamerák élő képeit is képes lenne követni -, és hozzon létre chat- és telefonos ügyfélszolgálatot a fővárosi közlekedési applikációban, a BudapestGO-ban is.

„[...] Ugyancsak mindennapos, hogy a járműveket az utazási feltételeket be nem tartó személyek veszik igénybe: az ittas, bódult, botrányosan viselkedő, magatartásával utastársait veszélyeztető, ruházatával és testnedveivel a járművet beszennyező személyek utazásból való kizárásának feltételei azonban jelenleg nem állnak fenn teljeskörűen”,

írja Vitézy, hozzátéve, hogy itt az ideje lépni ez ügyben.

Karácsony korábban nem tagadta, hogy a közbiztonsági kockázatok kérdése létező, „fizikailag és időben is jól körülírható” probléma lenne a budapesti járatokon - elmondása szerint ezzel Vitézytől függetlenül, szakértőkkel és a rendőrséggel közösen foglalkozik a főváros, aktív járőrözéssel.

Szentkirályi felszólította a főpolgármestert, hogy mérje fel a hajléktalanságban élő emberek helyzetét. A Menhely Alapítvány kedd délelőtt az MTI-n jelentette be, hogy ebből a célból októberben hajléktalan népszámlálást tartanak Budapesten.

Címlap: Németh Dániel/444

Kiemelt videóink