Gulyás Gergely: Nagyon óvatosnak kell lenni, ha más országok döntését minősítjük

POLITIKA
október 03., 16:33

A szokásosnál rövidebb kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter szóvivő csütörtök délután a Békés megyei Geszten, a kétnapos kihelyezett kormányülés helyszínén.

A kormányülésen volt mit megbeszélni: az Orbán Balázs-ügy, a kórházak klímaberendezéseinek hiánya, a MÁV összeomlása, a magát a „Fidesz papjának” tartó Bese Gergő körül kialakult botrány is okozott kellemetlen perceket, és akkor a nőverési botrányba keveredett Győrffy Balázsról még nem is beszéltünk.

A kormányinfót percről percre közvetítettük. Kollégánk, Herczeg Márk a helyszínen kérdezett – ő volt az, aki elsőként megírta Orbán Balázs stratégiai tragikomédiához vezető kijelentését, miszerint Magyarország Ukrajnával ellentétben nem védekezett volna egy orosz katonai agresszióval szemben.

A miniszterelnök politikai igazgatója a botrány kirobbanása után azzal védekezett, hogy „kiforgattuk a szavait”, majd azzal, hogy „félreérthetően fogalmazott”, a kormányinfón Vitályos is ezt válaszolta egy kapcsolódó kérdésre. Amikor rákérdeztünk arra, hogy ezek szerint mégsem forgattuk ki Orbán szavait, néhány másodpercnyi csend után Gulyás azt mondta:

„Én is erre a következtetésre jutottam.”

link Forrás

Gulyás ezután „idejétmúltnak” nevezte az Orbán Balázzsal kapcsolatos kérdéseket, mivel a politikai igazgató „már bocsánatot kért”.

Érdeklődtünk a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításáról is: ez a valaha volt legnagyobb vasútfejlesztés Magyarországon, gigantikus kínai hitelt vettünk fel rá, de az építkezés titokban zajlik. Okot adhatott a titkolózásra, hogy Orbán Viktor édesapja is profitál a hatalmas állami beruházásból. A kérdésre, hogy milyen volt a hír fogadtatása a kormányon belül, Gulyás azt mondta, a 444-ből értesült az ügyről, a miniszterelnök megkérdezését javasolja. Mi ezt egyébként megtettük még szeptemberben.

Kollégánk azt is felidézte, hogy a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet vezetője az a Horváth József lett, aki III/III-as ügynök volt. Gulyás először a Szuverenitásvédelmi Hivatalra mutogatott, majd végül azt mondta, Horváthot ismeri, és a rendszerváltás után kiváló munkát végzett a titkosszolgálatoknál.

A kihelyezett kormányülés helyszínválasztása nem volt véletlen: Lázár János 2019-ben kapta meg a kastély, a hozzá tartozó melléképületek és a történeti kastélypark felújítási munkálatainak koordinálását és végrehajtását. A komplexumot három év csúszással, idén júniusban avatták fel, a beruházás az eredetileg tervezett öt és fél milliárd forint duplájába került. Az átadóünnepséget Orbán Viktor arra használta fel, hogy önmagát Tisza Istvánhoz hasonlítsa, a mai helyzetet pedig úgy írta le, mintha világháborús katasztrófa felé sodródnánk.

Kiemelt videóink