Botrány Írországban: egy újság részletesen leírta, hogy szerveztek be az oroszok egy parlamenti képviselőt

külföld
október 07., 11:39

Az orosz kém, Szergej Prokopjev 2019-ben érkezett Írországba. Az ír-orosz viszony ekkoriban nem volt felhőtlen, egy évvel voltunk azután, hogy a Szkripal-botrány miatt az írek kiutasítottak egy orosz diplomatát, és szintén egy évvel azután, hogy az ír kormány nem engedte meg az orosz követség ingatlanának bővítését, mert kiderült, hogy az oroszok komoly hírszerző technikát akartak kiépíteni benne.

Prokopjev hivatalosan követségi jogtanácsos volt, de a valódi feladata az volt, hogy embereket szervezzen be, hálózatot építsen, forrásokat, információkat szerezzen a politika és a média világából. A brexit-tárgyalások közepette különösen érdekelték az észak-ír radikálisabb szervezetek, a lojalisták és a köztársaságpárti paramilitáris csoportok, amelyek ekkor erősödőben voltak. Az oroszok ekkoriban igyekeztek fűteni az írek és az Egyesült Királyság közti, brexitből adódó feszültségeket, a fenti szervezetek ehhez pont jól tudtak jönni.

Prokopjev rengeteg emberrel találkozott és tárgyalt, köztük volt egy parlamenti politikus is, derül ki az Irish Times tényfeltáró cikkéből. Az írás jogi okokból nem nevezi meg a politikust, ehelyett Kobalt álnéven emlegeti őt. A cikket szemléző, és ahhoz a saját információit hozzátévő Politico szerint a politikus a balos ellenzék egyik tagja, és nem a hárompárti kormánykoalícióhoz tartozik.

Az ír szolgálatok rajta voltak Prokopjeven, így azt is tudták, hogy egy dublini találkozón Kobalt megígérte neki, hogy segít kapcsolatba lépni észak-ír radikális csoportokkal. A szolgálatok azt hitték, hogy Kobalt egy újabb hasznos idióta, aki úgy segít az oroszoknak, hogy fel sem fogja, vagy nem érdekli, mit tesz pontosan. Küldtek a politikusnak egy hivatalos figyelmeztetést, hogy az orosz hírszerzés célpontjává vált, és szüntesse meg a kapcsolatot, de Kobalt figyelmen kívül hagyta.

Az ír szolgálatok megpróbálták kideríteni, hogy vajon miért teszi ezt. Kobalt pénzügyei nem voltak gyanúsak, nem tűnt úgy, hogy lefizették, úgyhogy a szolgálatok arra jutottak, hogy kompromatot, zsarolásra alkalmas alapanyagot rakhattak össze a politikusról, talán a külföldi útjain, de erre nem volt szilárd bizonyítékuk. Nem könnyítette meg a helyzet átláthatóságát az sem, hogy Kobaltnak egyébként nem is voltak kapcsolatai szélsőségesekkel.

Prokopjev írországi tevékenysége 2022-ben véget ért, a háború kezdete után három másik „diplomatával” együtt kiutasították őt. A házastársakkal együtt összesen hat orosz diplomata távozott ekkor az országból.

Kobaltot azonban nem eresztették az orosz szolgálatok. Bevetették a „mézesbödön-módszert” is: egy dekoratív nő érkezett rendszeresen Írországba, találkozott Kobalttal, majd visszautazott Oroszországba. Kobalttal azonban a hatóságok nem tudtak mit tenni, mert nem szegett törvényt, és nem volt hozzáférése titkosított anyagokhoz, így azokat nem is tudta átadni sem az oroszoknak, sem másoknak.

Az ír szolgálatok szerint Kobalt dolga az volt, hogy könnyen befolyásolható politikusként a Kreml álláspontját terjessze nyilvánosan, amikor erre kérik őt. Az a mai napig nem világos, hogy nyomásgyakorlással vették-e rá az együttműködésre, vagy azzal, hogy az egóját simogatták. Egyelőre azt sem tudni, hogy Kobalt pontosan miket tett az oroszok érdekében, de az újság szerint több olyan dologban is részt vett, amelyek az intézményekbe vetett közbizalmat rombolják. Részleteket jogi okokból nem közölt a lap.

A Sunday Times szerint az orosz kémek tanultak a hibáikból Prokopjev kiutasítása óta, és új módszerekkel próbálnak harcolni a Nyugat ellen az íreknél is. Például magukat a háború elől elmenekült ukránoknak adják ki, bűnözőbandákkal, köztársaságpárti baloldali paramilitárisokkal és szélsőjobbosokkal működnek együtt.

A cikk szerint most először fordult elő, hogy kiderült, a Kreml az ír politikába is beépült. Mindez aggodalommal tölti el a hírszerzőket és a szolgálatokat. Sokak szerint új kémtörvényre lenne szükség Írország nemzetbiztonságát védendő. Írországban ugyanis nincs olyan kidolgozott rendszer az idegen ügynökök semlegesítésére, mint az Egyesült Királyságban, a németeknél vagy a franciáknál. A politikusokat például nem lehet megfigyelni, csak akkor, ha bizonyíték van rá, hogy bűncselekményt követtek el.

A Sunday Times azt írta, Kobalt a mai napig radar alatt van, és csak páran tudják a szolgálatoknál is, hogy az orosz szolgálatokkal tart kapcsolatot. És mind a mai napig parlamenti képviselő.

Kiemelt videóink