„Vége a nyerészkedésnek” – Zugló új polgármestere Tóth Csabáéknak is üzent az első testületi ülésen

POLITIKA
október 07., 19:59

A zuglói képviselő-testület alakuló ülése a Himnusz eléneklésével, majd a polgármesteri- és képviselői eskütétellel kezdődött.

Rózsa András, az új momentumos polgármester elmondta, hogy 5 évre kaptak bizalmat, ami hosszú idő. Rajtuk áll, mihez kezdenek vele. „Zugló volt már jobb állapotban is, mint most. Rajtunk áll, hogy fényesre tudjuk-e csiszolni a kerület megkopott renoméját”. Szerinte félre kell tenni a világnézeti különbségeket, és a zuglóiakat kell szolgálni.

Rózsa a korábban a kerületben működő „politikai-üzleti köröknek” azt üzente, hogy „a nyerészkedésnek vége”. Ezzel valószínűleg Tóth Csabáékra és a parkolási rendszert üzemeltető bűnözői csoportra célzott.

fbfnnn

Zugló hagyományosan kiváló terepnek számít az ellenzék számára. A kerületet csak 2002-2006 és 2010-2014 között vezette fideszes politikus. Zugló azonban ennek ellenére is az egyik legforróbb politikai csatatérré vált az elmúlt években, miután Hadházy Ákos és a Momentum keresztes hadjáratot indított a kerületet uraló MSZP-s parlamenti képviselő, Tóth Csaba ellen.

Miután Hadházy leváltotta Tóthot, szövetséget kötött a momentumos Rózsa Andrással, hogy folytassa a kerület megtisztítását. Rózsáék célja a 2019 óta regnáló szocialista polgármester, Horváth Csaba leváltása volt, ami a 2024-es önkormányzati választáson sikerült is nekik.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő és Rózsa András
photo_camera Hadházy Ákos független parlamenti képviselő és Rózsa András Fotó: Németh Dániel/444

A legbalhésabb kerület

Hadházyék nem véletlenül koncentráltak Zuglóra. A kerület ugyanis az elmúlt években sorban szállította a politikai botrányokat. Ezek közül a legnagyobbat a parkolási rendszer okozta. A fizetős parkolást még a fideszes Papcsák Ferenc polgármestersége alatt kezdték kidolgozni. Karácsony Gergely 2014-2019-es ciklusában valósították meg, hogy aztán az azóta büntetőüggyé dagadt zuglói parkolási rendszer Horváth Csaba polgármestersége alatt teljesedjen ki.

A parkolás a 2019-es önkormányzati kampányban lett központi téma, Karácsony akkor beszélt róla, hogy az MSZP és a Fidesz háttéralkut kötött parkolás-ügyben. A háttéralku megkötésében kulcsszerepe volt a szocialista Tóth Csabának, aki 2014 és 2022 között volt Zugló parlamenti képviselője.

A 2003-as tömeges kőszegi MSZP-tagbeléptetéssel országos hírnevet szerző Tóth zuglói MSZP-elnökként évekig funkcionált a kerület „keresztapjaként”. Karakterét jól szemléltette, hogy Karácsony egy kiszivárgott hangfelvételen azt állította, Tóth többször megfenyegette a családját.

Tóth Csaba
photo_camera Tóth Csaba Fotó: botost/444.hu

Tóth bukását végül a 2021-es ellenzéki előválasztás hozta el, ahol a Momentum elindította ellene az ex-LMP-s Hadházy Ákost. Bár a többi ellenzéki párt mind Tóthot támogatta, a szocialista politikus körül villámgyorsan elfogyott a levegő a kampányban. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök-jelöltségért harcba szálló Karácsony élő adásban hátrált ki mögüle, Tóth bejelentette a visszalépését.

Bár 2022-től Hadházy lett a parlamenti képviselő, Tóth megőrizte befolyását a kerületben. Ebben segítségére volt Zugló szocialista polgármestere, Horváth Csaba. Horváth megkérdőjelezhető döntéseivel többször is bekerült az országos sajtóba, 2022-ben például bejelentette a Bosnyák tér új koncepcióját, egy NER-es céggel, Tiborcz István üzlettársának, Balázs Attilának a Bayer Constructjával karöltve. A beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, sőt közérdekű beruházássá nyilvánította a kormány.

Horváthot 2022-től egyre aktívabban bírálta a kerületi Momentum. A kerületi alapszervezetet vezető alpolgármester, Rózsa András tavaly októberben jelentette be, hogy polgármesterjelöltként elindul az önkormányzati választáson. Hadházyval és Gelencsér Ferenc akkori pártelnökkel közös videójában arról beszélt, hogy a kerület rossz kezekben van, és bár Tóth Csabát sikerült eltávolítani a zuglói közéletből, „a pókhálója továbbra is beszövi” a kerületet.

Horváth Csaba
photo_camera Horváth Csaba Fotó: Németh Dániel/444

Nem sokkal később bejelentkezett a posztra a Szikra Mozgalom politikusa, Sudár Orsolya is. Sokáig úgy nézett ki, hogy ellenzéki előválasztás lesz a kerületben, ez azonban végül nem valósult meg, miután Horváth elvben elzárkózott tőle, Rózsa pedig az utolsó pillanatban megegyezett Sudárral.

A 2024-es önkormányzati kampányban kettészakadt az ellenzék. A Momentum és a Szikra Mozgalom Rózsát, a többi párt az MSZP-s Horváth Csabát támogatta. A választást Rózsa nyerte, Horváth csak harmadik lett, miután a fideszes Borbély Ádám is megelőzte. Rózsa szövetségesei pont többségbe kerültek a képviselő-testületben, 11-en mandátumot szereztek a 21 fős testületben.

Borbély Ádám, a Fidesz frakcióvezetője, volt polgármester-jelöltje vörös nyakkendőben
photo_camera Borbély Ádám, a Fidesz frakcióvezetője, volt polgármester-jelöltje vörös nyakkendőben Fotó: Németh Dániel/444

Az új polgármester választási győzelme után többek között azt ígérte, hogy átvilágítja a parkolási rendszert üzemeltető céget, valamint jogi eszközökkel lép fel a botrányos Bosnyák téri beruházás ügyében. Rózsa azt mondta, több milliárd forintos anyagi megváltást kell fizetnie a Bayer Constructnak. Sudár Orsolya esetleges alpolgármesteri kinevezésével kapcsolatban pedig azt mondta, hogy nincsenek ilyen irányú tervei. Rózsa tagadta, hogy az előválasztási visszalépésért cserébe felajánlotta volna a pozíciót Sudárnak.

Zugló idén augusztusban újra bekerült a hírekbe. Az ügyészség ugyanis vádat emelt a parkolási botrány ügyében. Korrupciós bűncselekmények miatt hét ember, köztük Horváth Csaba, Tóth Csaba, Baja Ferenc volt MSZP-s miniszter és Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő ellen emeltek vádat.

A 444 forrásai szerint azonban a bűnügy koronatanúja nem csupán szocialista, hanem fideszes politikus ellen is tett terhelő vallomást. Jelen Tamás, korábbi kerületi Fidesz-elnök a gyanú szerint szintén vett át kenőpénzt, de az ő nevét az ügyészség nem hozta nyilvánosságra.

Három országgyűlési képviselő is megjelent

Rózsa András polgármesteri esküt tesz
photo_camera Rózsa András polgármesteri esküt tesz Fotó: Németh Dániel/444
Fekete-Győr András az első sorból követi az ülést
photo_camera Fekete-Győr András az első sorból követi az ülést Fotó: Németh Dániel/444

Vissza az üléshez, ahol három parlamenti képviselő is megjelent. Hadházy Ákos és a szocialista Vajda Zoltán helyi érintettsége miatt, a momentumos Fekete-Győr András pedig valószínűleg Rózsa miatt érkezett.

Hadházy Ákos, Rózsa András és Fekete-Győr András
photo_camera Hadházy Ákos, Rózsa András és Fekete-Győr András Fotó: Németh Dániel/444

A polgármester napirend előtt még azt is bejelentette, hogy Kiss Ilona lemondott a képviselői megbizatásáról. Kiss a Tóth Csabához köthető Összefogás Zuglóért Egyesület (ÖZE) képviselője volt, kompenzációs listáról jutott be a képviselő-testületbe. Az ÖZE volt az egyik olyan szervezet az országban, ami megtévesztő módon a Tisza Párt nevével kampányolt. Kiss mandátumát valamelyik másik ÖZE-s jelölt veszi majd át.

A bejelentés után titkos szavazással döntöttek az alpolgármester kinevezéséről. Rózsa párttársát, a momentumos Busznyák Imrét javasolta, akit a testület meg is szavazott. Ezután a zuglói cégekkel kapcsolatos napirendi pontok következtek. A testület megszavazta, hogy az ügyvezető pozíciókra pályázatokat írjon ki az önkormányzat.

Busznyák Imre alpolgármester esküt tesz
photo_camera Busznyák Imre alpolgármester esküt tesz Fotó: Németh Dániel/444

A képviselő-testületi ülés nyilvános része ugyanakkor hamar véget ért, miután egy helyi adónemről szóló szavazás után zárt ülésen folytatták a képviselők a munkát. Így az újságíróknak és az érdeklődőknek is el kellett hagyniuk az üléstermet.

Kiemelt videóink