A szocialista korrupciós ügy mögött valójában titkos MSZP–Fidesz-háttéralku húzódik

bűnügy
szeptember 02., 06:04

A főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt vádat emelt hét személy, köztük Horváth Csaba, Tóth Csaba, Baja Ferenc és Molnár Zsolt szocialista politikusok ellen. A többi megvádolt személy nevét nem hozták nyilvánosságra.

Három egymással összefüggő korrupciós ügyről van szó. Az egyik a BKV informatikai üzemeltetését, a másik kettő a zuglói és az újbudai parkolási tendert érintik. A 2022 eleje óta tartó nyomozás során a kormányzati sajtó, most pedig az ügyészség nyilvánosságra hozta a bűnügy MSZP-s érintettjeinek nevét.

Molná Zsolt
photo_camera Molnár Zsolt Fotó: botost/444.hu

Viszont a forrásaink szerint a feltételezett bűncselekményeket szocialista és fideszes szereplők közösen hajtották végre. A bűnügy koronatanúja nem csupán szocialista, de fideszes politikus ellen is tett terhelő vallomást, aki a gyanú szerint szintén vett át kenőpénzt, de az ő nevét az ügyészség nem hozta nyilvánosságra.

Ha közelebbről megnézzük az eseteket, akkor világossá válik, hogy fideszes közreműködés nélkül ezeket a bűncselekményeket nem is lehetett volna kivitelezni.

A parkolási bizniszben hagyománya van a politikai frontvonalon átnyúló együttműködésnek.

Fürst György egykori szocialista politikus a Centrum Parkoló Kft. volt ügyvezetője, akit idén márciusban parkolási ügyben első fokon 6 év 6 hónap börtönre ítélt a bíróság, 2019 szeptemberében a Thököly úti irodájában dióhéjban összefoglalta nekem a 2006 előtti parkolási modellt. Szó szerinti idézet következik:

„K. A azt a dílt kötötte meg S. Lajossal és a P. Lászlóval, hogy parkolóóránként tízezer forintot kap havonta a két nagypárt zsebbe. Van a városban 800 darab parkolóóránk. Szorozd fel! Havi nyolc millió forintot kapott a Lajos és a Laci így kézbe. Ezért is mondom, hogy én az Ny. Zsolttal (S. Lajos bizalmasa) viszonylag jóban voltam, mert volt amikor én vittem így oda neki a lóvét, hogy: »itt van két havi lóvé, rendben vagyunk«. Könnyen számolható valami volt. Tízezer forint viszonylag kerek, azt lehetett tudni, hogy hány darab parkolóóra van, és a két nagypárt kapott egy tízest fejenként belőle.”

Erről a pártok közötti összjátékról szólt a 444 2019-es filmje a Sötét parkolási ügyek Budapesten. A parkolási pénzek jelentős része elpárolog a fővárosban, amihez a Fidesz és az MSZP már évtizedek óta aktívan asszisztál. De hiába tárta fel a sajtó a rendszerszintű visszaéléseket, amik évtizedek óta mérgezik az önkormányzati politikát, sem a kormány, sem az ellenzék vezette főváros érdemben nem nyúlt a parkoláshoz.

A parkolást legfelülről őrzik, érinthetetlen.

Amikor Tarlós István 2019-ben eldöntötte, hogy újra elindul a polgármesteri székért, meglepő őszinteséggel nyilatkozta a Válasz Online-nak, hogy miért nem sikerült rendbe tennie az általa is teljesen átláthatatlannak tartott rendszert. A volt főpolgármester elmondása szerint megállapodást kötött a miniszterelnökkel, amihez ő 16 feltételt szabott. Tizenötre ígéretet kapott, de egyre nemet mondott Orbán Viktor. Ez volt a budapesti parkolás rendbetétele. Így fogalmazott Tarlós:

„Ez az egy olyan kérésem volt mindenesetre, amelyet a miniszterelnök nem tudott teljesíteni. (…) Ha mindenáron ragaszkodtam volna hozzá, az alig kezelhető politikai feszültségeket eredményezett volna. Ezeknek a kezelhetetlen feszültségeknek az elkerülése érdekében most lemondtam erről a kérésemről.”

A két amigo 2013-ban
photo_camera Tarlós és Orbán a két amigo 2013-ban Fotó: Botos Tamás

Most viszont a politikai szándékoktól függetlenül, tulajdonképpen véletlenül úgy alakult, hogy két súlyos parkolási ügyben, amikben a Fidesz és az MSZP összejátszott, vádat emelt az ügyészség, és most már nem csupán parkolási vállalkozók, hanem politikusok is a vádlottak padjára ülnek, amiből talán, talán még valami jó is kisülhet a budapestiek számára.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.