A Szuverenitásvédelmi Hivatal kutatója szerint jó, hogy '56-ban nem segített nekünk a Nyugat

belföld
október 13., 13:31

„Milyen jó, hogy '56-ban nem segítettek bennünket, mert lehet, hogy mi is úgy jártunk volna, mint az ukránok” – ezt mondta Somkuti Bálint, a Szuverenitásvédelmi Hivatal munkatársa, az Orbán Balázs vezette MCC kutatótanára pár hete az Ultrahang podcastjában. A vonatkozó részt a Telex egyik olvasója találta meg.

link Forrás

A műsorban az ukránok nyugati támogatásáról és az orosz területeken történő fegyveres támadásokról volt szó. Somkuti hosszasan kritizálta a nyugati vezetők döntéseit. „Nyugaton mintha nem gondolnák végig azt, hogy a tetteiknek következményeik vannak, és a legtöbb esetben nem azok a következmények, amiket ők el akartak érni” – fogalmazott a kutató, és azt is bevallotta, hogy őt maximálisan felháborítja a nyugati világ Ukrajnával kapcsolatos „kétszínű és aljas” hozzáállása. Ezek után hangzott el ez: „Ezek a kijelentések, ezek a cselekvési minták mindig arra visznek engem, hogy feltegyem a kérdést, hogy a Nyugat vajon mennyire gondolja komolyan ezt az egészet. És milyen jó, hogy '56-ban nem segítettek bennünket, mert lehet, hogy mi is úgy jártunk volna, mint az ukránok.”

A harcok áldozatai egy teherautón a lyukas zászló alatt.
photo_camera A harcok áldozatai egy teherautón a lyukas zászló alatt. Fotó: Anders Engman / TT NEWS AGENCY

Nem sokkal a fenti Ultrahang adás után Orbán Balázs a Mandiner Stratégiai Részleg című műsorának szeptember 25-i műsorában beszélt arról, hogy Magyarország 1956-ból kiindulva nem csinálta volna azt, amit az ukrán elnök, aki belevitte az országát egy háborús védekezésbe. Orbán magyarázatai erre igencsak zavarosak, a Telexnek is csak annyival sikerült pontosítania, hogy „Ukrajnában nem csinálnánk, Magyarországon csinálnánk”. A kormányoldal pedig lényegében annyit tudott mondani, hogy Orbán Balázs – aki ezzel a fideszes mitológia alapjait vonta kétségbe – nem ezt akarta mondani, és ők ezen már továbbléptek.