A dél-koreai hírszerzés szerint Kim Dzsongun különleges egységeket küldött az orosz kiképzőtáborokba

háború
október 18., 15:52

A dél-koreai hírszerzés szerint Észak-Korea 1500 katonát küldött a különleges egységeiből Oroszország távol-keleti részére, hogy ott helyi katonai bázisokon kapjanak kiképzést és akklimatizálódjanak. Szerintük az ukrajnai háborúban akarják bevetni őket. A Dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) azt is közölte, hogy együttműködik az ukrán hírszerzéssel, és mesterséges intelligenciát használó arcfelismerő technológiával azonosították azokat az észak-koreai tiszteket, akik az Ukrajna keleti részén található Donyeck régióban segítik az orosz erőket, és észak-koreai rakétákat lőnek ki.

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun Phenjanban
photo_camera Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun Phenjanban Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

A dél-koreai kémügynökség szerint Észak-Korea több mint 13 ezer konténernyi tüzérségi lövedékeket, ballisztikus rakétákat és páncéltörő rakétákat szállított Oroszországba tavaly augusztus óta. Ezt az ukrajnai fronton talált fegyvermaradványok alapján állapították meg. Összességében több mint nyolcmillió tüzérségi és rakétalövedéket szállítottak Oroszországba.

Nemrég Vlagyimir Putyin benyújtotta a Dumának az Oroszország és Észak-Korea közötti átfogó stratégiai partnerségről szóló szerződést. Ennek meghatározó része a katonai-védelmi szövetség: a dokumentum szerint, ha az egyik fél fegyveres támadásnak van kitéve bármely állam részéről, és háborús állapotba kerül, a másik ország haladéktalanul katonai és egyéb segítséget nyújt neki minden rendelkezésére álló eszközzel. A szerződés katonai segítségnyújtásra vonatkozó cikke szinte teljesen megismétli a Szovjetunió és a KNDK közötti, még 1961-ben kötött barátsági és kölcsönös segítségnyújtási szerződést.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Oroszország és Észak-Korea kapcsolata az ukrajnai háború kitörése óta értékelődött fel. Azóta megszaporodtak a találkozók Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz vezető között. Észak-Korea rendelkezik a világ legnagyobb tüzérségi lövedék- és rakétaraktáraival, amik ráadásul kompatibilisek is az oroszok által használt szovjet fegyverekkel.

Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok már január óta használják az észak-koreai rakétákat Ukrajnában. Az oroszok tavaly augusztus óta kaphatnak lőszereket Észak-Koreából, aminek köszönhetően fokozni tudták az Ukrajna elleni támadásaikat. Oroszország diplomáciai szinten is segíti a kommunista diktatúrát: idén márciusban megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, ami meghosszabbította volna az Észak-Korea elleni, főleg a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos szankciók végrehajtását felügyelő ENSZ-szakértők csoportjának mandátumát. De ha kell, az almát is Észak-Koreából importálják az oroszok. (Reuters)