Tyúkól#35: Jó, akkor kezdjünk új életet!

podcast
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Február van, jó eséllyel már mindenki kukázta az újévi fogadalmait. De azért olyan jó lenne valamin változtatni. Fáradtak és nyűgösek vagyunk, kijöttünk a formánkból, egy csomó dolog nyomaszt minket – de hiába a nagy fogadkozások, életmódot váltani legfeljebb fejben könnyű. Min bukunk el? És mi kéne ahhoz, hogy ne bukjunk el?

Vendégünk Enyingi Vivien dietetikus.

BŐVEBBEN:

  • 00:00:00 - Boldog új évet, ki hányszor bukta már el az életmódváltást? Hopp, hát pont a Nutella világnapján vettük fel az adást, Zsuzsi meg is ünnepelte.
  • 00:03:10 - A bűntudatkeltés az nagyon megy. Próbáljuk meg nem szabotálni legalább saját magunkat. Káposztaleves-diéta? Hagyjuk a drasztikus megoldásokat.
  • 00:08:00 - Ja, hogy az egészségünkkel foglalkozni kell. Csak hát az idő, meg energia. Ne egy kapszulától várjuk a varázslatot. Hogy néz ki egy barackpopsi?
  • 00:11:29 - Muszáj megtanulni befelé fókuszálni, nem lehet máshogy változtatni.
  • 00:18:53 - Az van a fejekben, hogy ami egészséges, az rossz ízű. Pedig ennek nem feltétlenül kell így lennie.
  • 00:22:58 - Érdemes becsempészni a zöldségeket és a gyümölcsöket az ételekbe, a legkisebb változás is lehet eredményes.
  • 00:28:33 - Pasta Queen és a durumtészta.
  • 00:31:09 - Hús nélkül is lehet élni, és a vegán sportolók sem építik le az izmaikat.
  • 00:35:55 - Biztos, hogy arra kell törekedni, hogy egy alternatíva is olyan legyen, mint az eredeti étel, amiről példázták?
  • 00:39:25 - Mennyi idő kell ahhoz, hogy lássuk az életmódváltás eredményeit?
  • 00:43:15 - Mindenkinek csak egy egészsége van - ez egy elég jó érv, hogy vigyázzunk rá.
  • 00:47:53 - Az édesítőszerek sem jelentenek ultimét megoldást, az aszpartámot például most akarják betiltani. És nem érdemes letagadni azt sem (figyelem, szolgálati közlemény), hogy az édesítők egy része bizony hasmenést (is) okozhat.
  • 00:53:50 - Érdemes barátkozni a természetes cukrokkal és a gyümölcsök természetesen édes ízével. Ez nem egészségtelen, sőt! Ráadásul túltolni sem lehet a fogyasztásukat.
  • 00:59:56 - Fontos tanács: ne hasonlítsd magad másokhoz az életmódváltás útján!
  • 01:01:00 - A következő adásban a nők elleni erőszakkal, az erőszakbűncselekményekkel és az ehhez kapcsolódó rendszerszintű problémákkal fogunk foglalkozni.

Hasznos linkek és olvasnivalók:

Podcastunk kéthetente jelentkezik új adással, meghallgatható a 444 Spotify- és Apple-csatornáján is. Korábbi adásaink itt találhatók. Javaslataid, ötleteid, meglátásaid a tyukol@444.hu címre várjuk.

Illusztráció: Kiss Bence/444

Kapcsolódó cikkek
Legfrissebb podcastjaink

Borízű hang #251 [hossz]: Másfél milliós kardigánban az Orczy közvécében

Ünnepi különszám, kínai bejglireceptmelléklettel! Korrupt sportvezetők karácsonya. Mága és a taó. A Brunello Cuccinelli szennyes titkai. Kézilabda az Antarktiszon. Életveszély a körúti biciklisávban. A magyar állam szétesése az Orczy park vécéjében.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Borízű hang #250 a színpadon [hosszú]: Hajóféreg hamis zászlóval

Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Tyúkól#57: Asszertív karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.

Diószegi-Horváth Nóra, Kun Zsuzsi
podcast

Borízű hang #249: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul [rövid verzió]

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Az emberfej ízű licsitől a legjobb kínai éttermekig Londonban

A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.

444.hu
podcast