Queiroz szerint nem tisztességes az iráni játékosokat a tüntetésekről faggatni

Az iráni válogatott az első mérkőzésen 6-2-es vereséget szenvedett Angliától, a másodikon a hosszabbításban 2-0-ra verte Walest. Izgalmas meccseket játszanak tehát, mégsem csak emiatt emlékezetes az idei szereplésük. Iránban szeptember óta tartanak a Mahsza Amini tisztázatlan halála miatti tiltakozások, a megmozdulásoknak többszáz halálos áldozata van.

Az iráni futballisták az első vb-meccsükön a rezsim elleni tiltakozás jeléül nem énekelték az iráni himnuszt, a másodikon viszont, ha nem is túl nagy lelkesedéssel, de kénytelenek voltak motyogni azt. Hogy mi történt, azt pontosan nem tudni, állítólag halálos fenyegetéseket kaptak a rezsimtől, az viszont tény, hogy odahaza a vb alatt letartóztatták Voria Ghafourit, az egyik legismertebb iráni focistát, aki a kurdok legyilkolását tette szóvá.

Közben a katari stadionokban is zajlik az iráni belpolitikai harc, a teheráni hatalom képviselői zaklatják, fotózzák a Mahsza Amini halála miatt tömegesen tiltakozó iráni drukkereket.

Ilyen körülmények között tartotta meg sajtótájékoztatóját Carlos Queiroz, az irániak portugál szövetségi kapitánya. Queiroz a BBC tudósítójának szóvá tette, hogy szerinte nem tisztességes politikai kérdésekről faggatni a labdarúgókat. (Taremit az iráni tüntetésekről kérdezte a BBC, a diktatórikus rezsimekben az ilyen kérdésekre adott őszinte válasz nagyon súlyos következményekkel járhat.) És azt is megkérdezte, miért nem kérdezi Southgate-et, az angolok kapitányát az afganisztáni helyzetről.

Mindeközben Hervè Renard, a szaúdiak Argentínát verő francia szövetségi kapitánya a nemzetközi média sztárja lett playboyokat idező külseje, meccsek előtti, félidők közötti lelkesítő-taktikai beszédei miatt. Pedig Szaúd-Arábiában is mindennaposak a legdurvább, az állam által elkövetett emberi jogi bűncselekmények. Szaúd-Arábia szeptemberben kinevezett miniszterelnöke például az a Mohamed bin Szalmán, akit a Washington Post újságírójának, Dzsamál Hasogdzsinak a megölésével vádolnak. És aki épp a vébé nyitónapja előtt két nappal kapott mentelmi jogot az USA kormányától.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt