A Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonal búcsúztatása 2023. július 31-én

Átadták, hogy másnap bezárják

2023 augusztus 01., 04:03

A mai nappal 10 mellékvonalon állította le a személyszállítást a MÁV. A múlt héten megnéztük, mi volt a helyzet a Mezőhegyes-Újszeged és az Abaújszántó-Hidasnémeti vonalakon. Hétfőn pedig elmentünk az utolsó vonat búcsúztatására a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalra, mert ennél július 31-én kevés szürreálisabb dolog történhetett Magyarországon.

Ha Örkény István élne, biztosan egyperces novellát írna belőle.

Jelen

Reggel fél kilenckor kezdenek gyülekezni az emberek a balassagyarmati vasútállomáson. Az egyik elsőként érkező úr egy fekete koszorút hoz magával. Háromnegyedre már tízfősre duzzad a társaság, illetve befut a helyi sajtó is. Mindenki ismer mindenkit. Főleg nyugdíjasok, de van köztük egy apuka is a kisfiával. Az emberek körbeállnak, beszélgetnek. Különleges vonatra várnak.

Készülnek a fotók a koszorúról
photo_camera Készülnek a fotók a koszorúról Fotó: Németh Dániel/444

A MÁV-applikáció szerint hétfőn nem indul vonat Ipolytarnóc felé. Csak vonatpótló autóbusz. Így megy ez azóta, hogy az árvíz június elején elmosta a töltést Nógrádszakálnál. És így megy ez majd a jövőben is, hiszen keddtől leállította a vonal személyforgalmát a MÁV.

Ez a hétfő mégis különleges. A helyreállítási munkákat vasárnap fejezték be, így a vonal újra járható. Ennek az ellenőrzésére viszont ki kell küldeni egy Bz-motorkocsit. Másfél hónap után az elsőt, mely elmegy Ipolytarnócra. Egyben jó eséllyel az utolsót, mely valaha megteszi ezt az utat.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.