500 milliárd forinttal vágta meg a befektetőket Matolcsy György

2013 november 7., csütörtök 10:30
8

Mindenki azzal foglalkozik, hogy tranzakciós díjat kell fizetni az utalások után, viszont senki nem beszél arról, hogy mennyi pénz esik ki a kamatcsökkentések miatt a megtakarításokból, mondja Szabó László, a Concorde alapkezelő igazgatóságának elnöke. Pedig a tranzakciós adó csak pár tízmilliárd forintba kerül, a kamatcsökkentés viszont sokkal többe.

Az elmúlt egy év folyamatos kamatvágásai miatt a nyolcezer milliárd forintos magyar megtakarítások kamata durván ötszáz milliárd forinttal csökkenhetett, mondja Szabó. Egy éve még kilenc százalék körül volt a magyar állampapírok hozama, ami mostanra alig három százalék fölé esett.

Jobb mint bármi, amit a kormány mostanában csinált

Ez az államnak hatalmas nyereség, hiszen az jórészt ezekből a kötvényekből tartja fenn magát. Az, hogy ötszázmilliárd forinttal kevesebbet kell költenie a hitelei megújítására (persze ez csak elnagyolt becslés, a pontos számot nem tudni) sokkal nagyobb könnyítés a költségvetésnek, mint bármilyen intézkedés, amit az Orbán-kormány mostanában bejelentett.

Összehasonlításként, a pénztárgépek bekötésétől a NAV-hoz, és az e-útdíjtól is csak száz-százmilliárd forint bevételt vártak (az e-útdíj lehet, hogy be fogja hozni, a pénztárgépek valószínűleg nem).

De meddig lehet ezt még csinálni?

Nagy kérdés viszont, hogy mikor jut el a kamatcsökkentés arra a szintre, hogy már nem adunk elég hozamot a kockázatainkhoz képest. Magyarország most azért tudja magát ilyen olcsón fenntartani, mert Nyugat-Európában negatív reálkamatok vannak. A németeknek a befektetők gyakorlatilag fizetnek, hogy vigyázzanak a pénzükre. Ilyen környezetben annyira szeretnének keresni a befektetők, hogy még a magyar kockázatokat is vállalják a kis hozamokért.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt