Szerbia szerint rendkívül hátrányos lenne, ha nem épülne meg a Déli Áramlat gázvezeték

2014 december 7., vasárnap 20:27
100

Rendkívül hátrányos lenne Szerbiára nézve, ha nem épülne meg a Déli Áramlat gázvezeték, mivel az ország így nem rendelkezne olyan hálózattal, amely alternatívát jelentene az Ukrajnán keresztüli energiaellátással szemben,

mondta vasárnap Ivica Dacic szerb külügyminiszter.

A Szerbia és Bulgária közötti, részben az Európai Unió által finanszírozott gázvezeték kapcsán Dacic közölte, hogy a 120 millió euróért épülő vezeték csak a két ország hálózatát fogja összekapcsolni, nem jelent majd alternatívát az Ukrajnán keresztüli energiaellátással szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette: Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják.

Nemsokkal később Putyin rácsörgött a terv mellett leghatározottabban kiálló magyar és szerb miniszterelnökökre. A telefonbeszélgetés után Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, hogy

"Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő egyeztetett a kétoldalú kapcsolatok perspektíváiról és a magyar-orosz energetikai együttműködés jövőjéről annak fényében, hogy a közelmúltban lezárult a Déli Áramlat projekt."

Mi legalább leszálltunk a döglött lóról.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt