Szerbia szerint rendkívül hátrányos lenne, ha nem épülne meg a Déli Áramlat gázvezeték

külföld
2014 december 07., 20:27
comments 100

Rendkívül hátrányos lenne Szerbiára nézve, ha nem épülne meg a Déli Áramlat gázvezeték, mivel az ország így nem rendelkezne olyan hálózattal, amely alternatívát jelentene az Ukrajnán keresztüli energiaellátással szemben,

mondta vasárnap Ivica Dacic szerb külügyminiszter.

A Szerbia és Bulgária közötti, részben az Európai Unió által finanszírozott gázvezeték kapcsán Dacic közölte, hogy a 120 millió euróért épülő vezeték csak a két ország hálózatát fogja összekapcsolni, nem jelent majd alternatívát az Ukrajnán keresztüli energiaellátással szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette: Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják.

Nemsokkal később Putyin rácsörgött a terv mellett leghatározottabban kiálló magyar és szerb miniszterelnökökre. A telefonbeszélgetés után Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, hogy

"Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő egyeztetett a kétoldalú kapcsolatok perspektíváiról és a magyar-orosz energetikai együttműködés jövőjéről annak fényében, hogy a közelmúltban lezárult a Déli Áramlat projekt."

Mi legalább leszálltunk a döglött lóról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.