Pályára állt a Ceres körül a Dawn űrszonda

űrkutatás
2015 március 06., 15:45

Ma kora délután a Ceres gravitációja sikeresen befogta a Dawn-t, miután a szonda az ionhajtóművei segítségével lassan megközelítette azt. Ezzel a Dawn lett az első űreszköz, amely meglátogat egy törpebolygót és két különböző földön kívüli égitest körül állt pályára küldetése során.

A közel 1000 kilométer átmérőjű Ceres az egyik legnagyobb égitest, amelyet eddig még nem látogatott meg űrszonda. Vizsgálata a Naprendszer korai állapotairól és a víz elterjedtségéről szolgálhat kulcsfontosságú információkkal.

Ahogy a szonda lassan közeledett a Ceres-hez, egyre részletesebben kirajzolódott a törpebolygó felszíne. A Dawn február végi felvételei világos foltokat tártak fel rajta, amely vízjég felszíni jelenlétére utalhat. A kutatók remélik, hogy a Dawn a következő hónapokban egyértelmű magyarázatot ad ezeknek a keletkezési módjára. A Dawn a bonyolult pályára állás utáni manőver keretében jelenleg a Ceres árnyékos oldalán halad, így új felvételekre egy ideig nem érdemes számítani.

photo_camera Balra a Hubble-űrtávcső legjobb felbontású felvétele a Ceres-ről. Jobbra a Dawn-űrszonda február végi felvétele. Forrás: NASA/JPL/ESA

Az űrszonda a két világos folt megfigyelésével, amelyek egy 92 kilométer átmérőjű kráterben találhatók a törpebolygó északi félgömbjén, máris fontos felfedezést tett. Ezeket valószínűleg napfény vízjégről való visszaverődése hozza létre. A kutatók ezt még nem tartják túl különösnek, az viszont már izgalmasabb, hogy miért van több mint egy ilyen világos folt.

“A Ceres meglepetéseket okozott számunkra.”

- mondta el Carol Raymond, a Dawn egyik vezető kutatója.

Az ionhajtómű által hajtott Dawn 2007-ben indult el a Földről. 2011–2012 között a Vesta kisbolygót látogatta meg és vizsgálta részletesen a felszíni geológiát és összetételt. A Dawn az első űrszonda, amely két különböző földön kívüli égitest körül áll majd pályára.

A Ceres-hez való megérkezés után a szonda fő célja a törpebolygó belsejében található vízjég vizsgálata. A Hubble űrtávcső megfigyelései arra utalnak, hogy a Ceres kőzetmagját egy jégréteg veszi körül. Továbbá az Európai Űrügynökség Herschel űrtávcsöve kis mennyiségű vízgőzt azonosított a törpebolygó környezetében. A Ceres-ben található víz a Naprendszer formálódásakor, 4.6 milliárd évvel ezelőtt keletkezhetett.

A törpebolygó a létrejötte után valószínűleg felszín alatti folyékony vízréteggel rendelkezett, amely a körülötte lévő kőzetekből sókat oldhatott ki. Ahogy a Ceres elkezdett kihűlni, egyre több víz fagyott meg, magas sókoncentrációt eredményezve a hátramaradt folyékony rétegben.

Ez azt jelenti, hogy a Ceres-nek volt, vagy talán még mindig van, egy mélyen a felszín alatt található nagyon sós óceánja.

A Dawn részletesen feltérképezi majd a felszíni ásványokat és azok eloszlását. Amennyiben sikerül sókat találni, az támogatná a felszín alatti óceán hipotézisét.

A Dawn első térképe a Ceres felszínéről.
photo_camera A Dawn első térképe a Ceres felszínéről. Forrás: NASA/JPL

A korábban említett két fehér folt elég sokat elárulhat a Ceres-en található jégről. Egy folt könnyedén keletkezhetett volna egy meteorit becsapódás következtében, amely eltávolítja a felszíni por réteget, előtérbe helyezve az alatta lévő fényesebb jeget. De két egymás melletti folttal, ez a hipotézis kevésbé tűnik valószínűnek. A Dawn-on dolgozó kutatók nagyon izgatottan várják a foltokról a következő hónapokban készülő nagy felbontású felvételeket, mert azok igencsak egyediek a Naprendszerben.

A Ceres messze a legnagyobb égitest a Mars és Jupiter pályája közt található fő kisbolygó övben és az öv tömegének 1/3-áért felelős. A Ceres különösen sötét egy átlagos kisbolygóhoz képest, amely még nyilvánvalóbbá teszi a felszínén lévő világos foltokat. A sötét felszínt vasban gazdag ásványok okozhatják. A Dawn megfigyelései segíthetnek válaszolni arra is, hogy hogyan jött létre a Ceres. Az egyik hipotézis szerint eredetileg a Naptól messze keletkezett, a Kuiper-övben és más törpebolygók gravitációs hatása repítette be a belső Naprendszerbe. Más kutatók úgy gondolják, hogy a Ceres a fő kisbolygó övben keletkezett.

A következő hetekben a Dawn pályája egyre inkább közeledni fog a Ceres-hez, a felszín részletes feltérképezése pedig április végén kezdődik. A végleges pálya 375 kilométerre lesz a törpebolygó felszínétől. Ha minden rendben megy, a küldetés fő szakasza 2016 júniusáig tart majd. Ez a fedélzeten lévő korlátozott mennyiségű, pozíció tartásra használt üzemanyag miatt csak minimálisan lesz kitolható.

(via Nature News, NASA)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.