"Feljössz netflixezgetni?" - Még a szexről is máshogy beszélhetünk mostantól

SZEX
2016 január 07., 19:50
comments 106

Egy kicsit mi is meglepődtünk, de úgy ugrottak az olvasók szerdán a Netflix magyarországi megjelenésének hírére, mintha Kis Grófo és Habony Árpád közös tervezésű H&M-kollekcióját mutatták volna be a Vörösmarty téren. Az emberek egymás kezéből tépték ki a lájkokat, úgy örültek annak, hogy mostantól pénzért is megnézhetik azt, ami, eddig ööö, csak úgy fent volt az interneten.

Pedig a legfontosabb kérdésről még szó sem esett. 

Hogyan beszélünk mostantól magyarul a szexről? 

A Netflix legnagyobb hatása a nyugati kultúrára ugyanis nem a Narcos meg a Jessica Jones, de nem is az, hogy egyszerre ketten nézhetnek különböző filmeket egy előfizetéssel.

Hanem hogy olyasmit értek el, amiről a világ összes cége csak álmodik:

a nevük mára egyet jelent a dugással.

Vállalati szempontból annál nagyobb sikert nem lehet elképzelni, mint hogy az emberiség kedvenc tevékenységét a márkáddal azonosítják. Más szempontból persze a fajfenntartás brandesítse olyan, mintha egy különösen elszabadult Palahniuk-jelenetből pattant volna ki, de az biztos, hogy 2015-re a megmutatom a bélyeggyűjteményemet a Netflix and chill lett.

Az egész 2009-ben indult, a Fusion.net Netflix and chill-történeti cikke szerint ekkor született meg a kifejezés, és kezdetben tényleg nem jelentett semmi mást, mint az alapvető emberi igényt egy nehéz nap végén a kanapén elterülésre és sorozatok bámulására. Akkor még szépen, teljes mondatokban, valahogy így:

("Bejelentkezem a Netflixre és chillezni fogok egész este.")

Ez a két szó viszont olyan pontosan foglalta össze, amit a renyhe nyugati társadalom szabadidejében csinálni szeret, hogy egy idő után már nem is volt szükség mondatokra, a Netflix és chillezés önmagában az édes bambuló semmittevést kifejező szófordulat lett, ekkor még szexuális töltet nélkül.

("Asszem netflixezni meg chillezni fogok, kivagyok.") 

2014 körül aztán megjelentek az első képzeletbeli kacsintások a kifejezés körül. Ekkor már sokan finoman utaltak arra (elsősorban az úgynevezett fekete Twitteren), hogy ha már úgyis megy a közös chill a kanapén, miközben a háttérben megy a tévé, akár más is történhetne. És megjelent egy újabb jelentéstartalom: ha már úgyis ezt szereti mindenki legjobban csinálni, jobban, mint mondjuk fagyizni, akkor a fagyizni hívás új megfelelője lehetne a netflixezni meg chillezni hívás.

("A Netflix és chill soha nem csak netflixezést meg chillt jelent lol.")

És innen körülbelül nyolc és fél másodpercre volt szükség, hogy a szófordulatról úgy hulljon le minden más értelem, mint a ruhák egy jobban sikerült chillezés közben, és soha többé senkinek egyetlen pillanatra se legyen kétsége afelől, hogy

netflix and chill = kúrás.

De annyira, hogy azóta, ha valaki neadjisten tényleg csak tévézgetni és lazulgatni akar, akkor ezt érdemes inkább tisztáznia, különben még félreértés lesz a dologból.

A Netflix and chill 2015-re lett világsláger, amit három pontban lehet leginkább megmutatni:

  • az érdeklődés alakulása
photo_camera

  • az, hogy a Netflix már maga menőzik ezzel (már hogyne tenné)

  • és ez a Nicki Minaj-poszt:

  • Plusz egynek ez a szám:

Most pedig, ha egy kicsit késve is, de megszülethet ennek magyar megfelelője.

De mi lesz az?

Hangulatában egy kicsit hasonlít a Fluor Tomi óta mindenkinek a nyelvére álló

"filmezünk az ágyban",

de ez még mindig egy kicsit túl direkt, pont az a teljes semlegesség hiányzik belőle, ami az eredeti kifejezésben megvolt. A másik probléma, hogya chillezés olyasmi, ami nemhogy a magyar néplélektől áll elég távol, de szerintem ezt a tevékenységet még konkrétan soha senki nem művelte Kelet-Európában úgy, ahogy valójában kitalálták.

photo_camera

De semmi sincs veszve: a

"Feljössz netflixezgetni?"

pontosan kifejezi azt, amit az eredeti változat akart, a maga egyáltalán nem tolakodó, de azért mégis félreérthetetlen módján.

Már csak az a kérdés, van-e esélye a kicsit furfangosabb

"Hello, van ncore-hozzáférésem ;)"

és a

"Gyere, találtam pár teljes filmet a Youtube-on"

verziók mellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.