Leállíthatja Mészáros Lőrinc pénzszivattyúját az EU

2016 április 18., hétfő 9:44
217

Pár hete jelent meg a felhívás összesen 420 milliárd forintnyi szennyvízberuházásra, de az Európai Bizottság már kérte a közbeszerzési eljárás leállítását – írta meg a Világgazdaság.

A lap szerint az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (Olaf) is érkezett már bejelentés, mondván, a következő négy évre az állami megrendeléssel a legnagyobb piaci szereplőket tömnék ki pénzzel. Ilyen a Duna Aszfalt Kft., a Mészáros és Mészáros Kft. és a Békés Drén Kft.

A 48 hónapra szóló tendert a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. Magyarország 6 régiójára, 70-70 milliárd forintos darabokban írta ki, egyes munkanemekre. Így választottak ki a 4 régióra 4 nyertest.

A lap szerint Brüsszel nem a korrupciógyanú miatt akasztaná meg a tendert, hanem mert „a lebonyolításhoz választott központosított keretmegállapodásos módszert komplex infrastruktúrafejlesztésre alkalmatlannak, költségesnek, ráadásul versenyellenesnek találja”. Magyarul: a kiíró olyan nagy referenciákat kér (például: az elmúlt 3 évben 15 milliárd forint árbevétel a közbeszerzés tárgyából), hogy ezzel kizár egy sor vállalkozást.