Szijjártó szerint reális a veszélye egy újabb bevándorlási hullámnak, ezért Magyarország 20 (húsz!!!) rendőrt küld Szerbia déli határának védelmére

POLITIKA
2016 október 03., 13:53
comments 116

Magyarország 20 (húsz!!!) rendőrrel támogatja Szerbia déli határának védelmét, mert reális a veszélye egy újabb bevándorlási hullám megindulásának a Nyugat-Balkánon keresztül – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, miután megbeszélést folytatott Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel. (Semjén Zsoltnak igaza lett: a kampányvonaton nincsen fék.)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Ivica Dacic szerb külügyminiszter kezet fog sajtótájékoztatójukon a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Ivica Dacic szerb külügyminiszter kezet fog sajtótájékoztatójukon a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Szijjártó Péter szerint Magyarország határozott álláspontja, hogy Szerbia felkészült az EU-tagságra, és Magyarország érdeke, hogy Szerbia mielőbb az unió tagja legyen, ez az ott élő magyar közösség érdeke és „a mi biztonsági érdekünk is”. „A mi érdekünk”, hogy a Nyugat-Balkán stabil és biztonságos hely legyen, és ehhez az európai integráció a leggyorsabb út, ezért „támogatjuk, sőt követeljük”, hogy az EU haladéktalanul nyisson meg négy új tárgyalási fejezetet Szerbiával – mondta Szijjártó, aki szerint ma a két ország kapcsolatrendszerét a történelmi megbékélés jellemzi. Mint mondta:

ha minden környező ország annyit tett volna a magyar nemzeti közösségért, amennyit a szerb kormány, ma a Kárpát-medence békésebb és nyugodtabb hely lenne.

A szerb kormány az EU-sztenderdeket is felülmúlva bánik a magyar nemzeti közösséggel – mondta.

November 20-21-én magyar–szerb kormánycsúcs lesz, előtte pedig a gazdasági vegyes bizottság ülésezik. Bácsszentgyörgynél jövőre új határátkelő nyílik, az EU-hoz pedig két közös fejlesztési pályázatot nyújtottak be – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.