Korea Trumpja szerint ő inkább Bernie Sandershez áll közel

külföld
2016 november 28., 10:06
comments 33

A képen Lee Jae-myung látható, egy Szöul melletti város polgármestere, akit hirtelen elnök-esélyesként, sőt, koreai Trumpként emlegetnek.

photo_camera Lee Jae-myung.

Dél-Koreában nagy most az elégedetlenség, miután hetek óta rendszeresen tüntetnek milliók az elnök, Pak Gjun Hje lemondásáért, miután az elnöknő jóbarátnője súlyos korrupciós ügybe keverte magát, már az ügyészség is vádat emelt ellene. Az elnöknek mentelmi joga van, de az ügyészség jelezte, hogy az elnökig vezetnek a szálak.

Nem kizárt, hogy Pak Gjun Hje lemondásra kényszerül majd, utódjelöltjei között egyre gyakrabban említik Lee Jae-myungot. (Igaz, többek között az is elképzelhető, hogy a most távozó ENSZ-főtitkár, Ban Kimun is indul.) A Dél-Koreában Kék Háznak nevezett elnöki hivatalnak mindenesetre legkésőbb egy év múlva új lakója lesz.

Az ellenzéki Demokrata Párthoz tartozó Lee Jae-myungot legalább négy dolog miatt szokás Trumphoz hasonlítani, azon túl, hogy vannak hívei, akik maguk Trumpozzák:

  • egyrészt elég bunkó, Twitteren és élőszóban is kőkeményen ekézni szokta kritikusait, amiért egy csomó ingyen publicitást kap,
  • maga is pozitívan nyilatkozott Trump sikeréről,
  • börtönbe küldené a mostani elnököt, Pak Gjun Hje-t,
  • vannak konkrét politikai javaslatai, például feldarabolná a legnagyobb koreai konglomerátumokat, a csebolokat, amik egyébként a legtöbb megfigyelő szerint mindenki másnál nagyobb befolyást gyakorolnak a koreai politikára. Fő üzenete mindenesetre az, hogy szét kell szedni az uralkodó osztályt Dél-Koreában.

Lee ráadásul feltételek nélkül tárgyalóasztalhoz ülne Észak-Korea kiszámíthatatlan diktátorával, Kim Dzsongunnal is. Japánnal szemben viszont keményebb politikát képviselne: szerinte a japánok nem mutatnak elég megbánást a 20. század elején elkövetett bűneikért, ezért regionális ellenfélként kell őket felfogni.

De ő maga inkább a balos amerikai korábbi elnökjelölt-jelölthöz, Bernie Sandershez érzi közel magát, és elsősorban a jövedelmi egyenlőtlenségek kiegyensúlyozásáról beszél, növelné a jóléti kiadásokat is. (Bloomberg, Korea Herald)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt