Gulyás Gergely szerint az olimpiaellenes népszavazási kezdeményezés NEM DEMOKRATIKUS

POLITIKA
2017 február 17., 16:38
comments 440

Gulyás Gergely interjút adott a Mandinernek, és hosszan beszél az olimpiaellenes népszavazási kezdeményezésről is, amihez a Momentum Mozgalom épp pénteken adott le 266 ezer támogatói aláírást.

Ha valaki szeretné felborítani dühében az íróasztalát, az mindenképp olvassa el Gulyás válaszait.

A Fidesz alelnöke onnan indul ki, hogy a Momentum tagjai és aktivistái Los Angeles és Párizs ügynökei, és csak hátráltatni akarják a budapesti olimpia ügyét, amit a Fidesz nemzeti ügynek tekint. (Gulyás ezt valószínűleg még néhány nappal ezelőtt adta az interjút, pénteken ugyanis, mikor kiderült, milyen sok aláírást adott le a Momentum, Orbán Viktor már azt mondta, hogy az olimpia csak budapesti ügy, a Fidesznek meg a nemzetnek semmi köze hozzá. Igaz, korábban Orbán is nemzeti ügynek tartotta az olimpiát.)

Aztán jön Gulyás aduásza:

szerinte azért nem kéne megkérdezni az embereket az olimpiarendezésről, mert a képviseleti demokráciának az az alapja, hogy a képviselők képviselik az embereket, és a Fővárosi Közgyűlés már támogatta az olimpiai pályázatot.

Ezért Gulyás szerint

az olimpiaügyi népszavazás nem demokratikus döntési helyzetet teremt, hanem megszünteti a kérdésben eddig meglévő politikai konszenzust.

A politikai konszenzus tehát az, hogy a Fidesz által kilóra megvett magyar ellenzék jelentős része is támogatta a kormány aktuális agybaját. Ha ez fennáll, akkor nem kell megkérdezni az emberek véleményét, abból úgyis csak a gond van.

Az olvasóban itt joggal fogalmazódik meg a kérdés: ha a Fidesz ilyen nagyra van a képviseleti demokráciával, akkor október 2-án miért ragaszkodtak a migránsügyi népszavazáshoz?

Hát azért – vezeti le Gulyás –, mert a migránsügyi népszavazás olyan felhatalmazást adott a kormánynak az EU-s menekültkvóta elleni harcban, ami a népszavazás nélkül nem lett volna meg.

Ezzel az érveléssel két fő gond van. Az egyik, hogy az EU vezetői már akkor sem erőltették a menekültkvóta kiterjesztését, amikor kiírták a magyar népszavazást, tehát népszavazás nélkül sem bővítették volna ki a kvótát. A másik pedig az, hogy

a kvótanépszavazás eredménytelen lett, aztán még a témában benyújtott alkotmánymódosítás is hatalmasat taknyolt a parlamentben.

De Gulyás szerint azért így is nagyon komoly felhatalmazást adott a kormánynak a Brüsszeli harchoz, hiszen politikailag eredményes volt.

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

Az alelnök még belemegy abba is, hogy szerinte micsoda demagógia a csődközelben lévő egészségügyet vagy a katasztrofálisan teljesítő magyar oktatást párhuzamba állítani az olimpiarendezéssel.

Arról sajnos nem esik szó az interjúban, hogy Gulyás nem tartotta-e demagógnak a migránsellenes kampányt, ami lényegében azon alapult, hogy a menekültek nők elleni erőszakot és terrort hoznak magukkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.