Rétvári 2019-ig közel 100 százalékos ápolói béremelést ígér

POLITIKA
2017 február 20., 08:12

Majdnem 100 százalékos béremelés valósul az ápolók körében 2012 és 2019 között – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1-en.

Rétvári Bence azt mondta, a béremelés 2012-13-ban kezdődött, amikor a „chipsadóból” az egészségügyi kasszába befolyt többletbevételt teljes egészében az ápolók és az orvosok fizetésének emelésére fordították. Ekkor kb. 27 százalékos emelés történt, majd 2014 nyarán következett a mozgóbérelemek korrigálása.

Tavaly indult el egy 4 éves emelés, szeptemberben 26 százalékkal nőtt az ápolók bére. Ez folytatódik idén novemberben 12 százalékkal, majd a következő két évben 8-8 százalékkal – mondta a részletekről Rétvári Bence.

Az államtitkár példaként elmondta, ha valaki hiányterületen dolgozik, akkor 4 év alatt kb. 103 ezer forinttal nő a fizetése, míg az általánosabb területeken dolgozóké mintegy 88 ezer forinttal.

Ápolók tüntetnek béremelésért 2015 májusán (Fotó: Botos Tamás)
photo_camera Ápolók tüntetnek béremelésért Budapesten 2015 májusán (Fotó: Botos Tamás)

Rétvári Bence szólt arról is, hogy a kormány 4,4 miliárd forintból a következő 3 évben 3000 középiskolát végzett diákot támogat ösztöndíjjal az OKJ-s ápolói tanfolyam elvégzésében, és több mint 80 milliárd forintból fejlesztik az ápolói munkához szükséges eszközparkot is.

Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy most 79 ezer ápoló dolgozik Magyarországon, de jellemző, hogy külföldre és másik országrészbe mennek, illetve a pályaelhagyás is. Bíznak benne, hogy a béremelés „itthon tartó erő” lehet – mondta Rétvári Bence. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.